La Final del Campionat de Punts Lliures 2016 va aplegar un miler de persones ahir al migdia al Nou Congost. El certamen, inclòs dins dels actes de celebració del 65è aniversari del Grup Sardanista Dintre el Bosc, va reunir dansaires de les vint millors colles sardanistes de Catalunya que ballen punts lliures.

Innovar i fer coses diferents era un dels objectius dels organitzadors i el resultat no va decebre. Per escalfar motors es va començar amb un galop conjunt de totes les colles participants entrant a la pista i formant, primer un cor, després la muntanya de Montserrat i, finalment, una de sardana. Tot seguit es va donar pas al campionat amb les danses puntuables, dividit en cinc categories i en què es valorava l'espectacularitat, interpretació de la música, dificultat tècnica i impressió de la grada.

La sardana simbolitza tradició però alhora els punts lliures li donen modernitat. Són la modalitat de sardana esportiva més espectaculat, les colles ballen fent coreografies, salts i passos completament diferents dels habituals. Els dansaires reben la selecció musical del campionat mig any abans i a partir d'aquí assagen i creen les seves coreografies. La final es converteix en un gran espectacle de competició esportiva i amb molta plasticitat visual. El mateix president del Grup Sardanista Dintre el Bosc, Joan Puig, va reivindicar que la sardana pot ser molt atractiva, i va agrair públicament a la Unió de Colles Sardanistes haver-los fet confiança per organitzar aquesta final i a l'Ajuntament de Manresa per les facilitats. El president també va llançar un repte: poder tornar a organitzar d'aquí a uns anys aquesta final i que es multipliqui el nombre de públic, que en aquesta ocasió ocupava un sol cantó de la grada. Per la seva banda, la regidora de Cultura, Anna Crespo, va destacar la força que desprèn la sardana i com enllaça amb moltes altres arts, i van definir el certamen d'espectacle magnífic.

A la final d'ahir cada colla va ballar un parell de sardanes que el jurat va puntuar individualment. Un cop fet el recompte, es va fer la lectura de les classificacions, que en el cas de la categoria dels grans hi va haver un empat tècnic entre la sabadellenca Mirant el cel i la barcelonina Xàldiga. Els altres guanyadors van ser, en alevins, Petits Dimoniets, en infantils, Xiroia, en juvenils, Cabirols, i en veterans, Aires Gironins.