En motiu de la commemoració del 25è aniversari de la seva defunció, el proper diumenge 11 de desembre, Cardona acollirà un emotiu concert d'homenatge a un dels músics més destacats del Solsonès i de la Catalunya Central del segle XX: Joan Roure i Jané (1921-1990).

L'acte, impulsat per la Coral Cardonina, s'emmarcarà dins el 57è Tradicional Concert. Memorial Josep M. Casafont i comptarà amb la participació de prop d'un centenar de músics i cantaires de formacions com l'Orfeó Andorrà, la Cobla i la Banda de Música de Cardona, l'Escolania de Sant Miquel i la coral amfitriona. Durant l'acte s'interpretaran tot de peces que el músic va compondre i arranjar per als cantaires andorrans i, sobretot, per als músics i cantaires cardonins. El musicòleg Ovidi Cobacho Closa ha fet una recerca dels arxius de la Coral Cardonina i ha recuperat algunes de les peces més significatives que el mestre Roure va dedicar a la vila ducal, les quals podran escoltar-se en aquest concert commemoratiu.

Nascut a Solsona, un 18 d'octubre de l'any 1921, va heretar l'afició musical del seu pare, Joan Roure i Riu (1898-1973). A Solsona va aprendre les primeres nocions musicals que, a primers dels anys 40s, ampliarà durant la seva estança a Lleida en motiu del servei militar. La seva versatilitat com a intèrpret (especialment com a trompetista i violinista) i el seu domini de l'harmonia el van portar destacar ben aviat com a músic i arranjador. L'any 1944, va fundar a Solsona l'Orquestra Diamant Club que assolir un gran èxit en aquells primers anys de la postguerra, arribant a actuar a nombrosos municipis i sales d'arreu de Catalunya, Andorra, el sud de França i diferents zones d'Espanya. La vitalitat dels seus joves intèrprets, la gran varietat del seu repertori i la qualitat de les orquestracions del mestre Roure van fer que a moltes parts del país els anunciessin com "La Glen Miller" espanyola.

A mitjans dels anys cinquanta, Joan Roure va traslladar-se a Lleida, on va fundar-hi l'Orquestra Dekaros (1955) i, poc després, va liderar d'altres formacions de renom com la Cobla Triomfal d'Igualada (1958) i l'Orquestra - Cobla Amoga de Vidreres (1959), en les quals va destacar-hi com a intèrpret i arranjador. L'any 1963, li va arribar l'oferiment de fer-se càrrec de la direcció musical de la popular sala de festes La Rotonda d'Andorra, per la qual cosa es va traslladar amb la seva família al Principat andorrà, on Roure va desplegar-hi tot el seu talent emprenedor i creatiu, mantenint una intensa i fructífera activitat musical fins a la seva mort. Allà va fundar-hi orquestres i conjunts com la Dixie Combo, la Principal d'Andorra o l'Orquestra Rebés; va portar diverses sales de festes, va fundar l'Orfeó Andorrà (1964) i va donar alè a les cantades de caramelles d'infants i jovent les diades de Pasqua. A partir de 1980, a la seva tasca de músic, compositor i dinamitzador musical va sumar-hi la de docent, a l'incorporar-se com a professor de trompeta, solfeig, metalls i cobla a l'Institut Andorrà d'Estudis Musicals.

A banda d'Andorra, Roure mai va oblidar-se de la seva ciutat nativa. A Solsona va dedicar, a banda d'un bon grapat de sardanes, algunes de les peces que han esdevingut més emblemàtiques del seu folklore, com són les músiques per als tradicionals ballets de Festa Major i nombroses cercaviles.

La seva relació amb Cardona es remunta ja als anys 40s, donada la seva coneixença i amistat amb diversos músics cardonins, especialment amb els integrants de l'Orquestra Torrents. Tanmateix, els seus vincles amb el municipi bagenc esdevindran més estrets des de finals dels anys cinquanta, amb l'arribada a Cardona de mossèn Josep M. Casafont, amic, col·lega i compatrici del mestre solsoní. Fruit d'aquesta estreta amistat, la presencia de Joan Roure a Cardona fou habitual en nombrosos concerts i actuacions.

D'ençà dels primers anys de la dècada dels 60s, va participar periòdicament en el Tradicional Concert organitzat per la Coral Cardonina conduint diverses formacions com el conjunt Dixie Combo, l'Orquestra Andorrana i l'Orfeó Andorrà. Així mateix, Cardona també es va beneficiar del seu talent com a compositor i arranjador, sortint de la seva ploma algunes de les composicions més preuades de la vila ducal, com ara la seva cèlebre "Sardana de Cardona".

Vint-i-cinc anys després de la seva mort, les seves músiques per a cercaviles, sardanes, popurris de caramelles, els arranjaments musicals dels centenaris Pastorets i Balls de Bastons cardonins, així com un gran nombre d'adaptacions de cançons emblemàtiques dels anys 60s, 70s i 80s, sonaran de bell nou a Cardona, en un concert que vol homenatjar una de les figures cabdals de la música popular i folklòrica dels Principats Català i Andorrà. El concert tindrà lloc el proper diumenge 11 de desembre, al Teatre Els Catòlics, a les 18:30h. Les localitats anticipades poden adquirir-se a l'Oficina de Turisme de Cardona.