El Kursaal no acollirà diumenge, 25 de desembre, la representació d’El Poema de Nadal que, des del 2010, havien recuperat conjuntament, amb una lectura renovada, l’Orfeó Manresà i Els Carlins. Després de sis nadals i tot i la intenció inicial de convertir-lo, novament, en una tradició d’aquestes festes a la ciutat, les dues entitats han decidit «fer una aturada» en la posada en escena del text de Josep Maria de Sagarra.

L’espectacle, tal com s’havia fet en els darrers anys, «ha arribat al final del seu recorregut, s’ha esgotat», expliquen Lluís Piqué, president de l’Orfeó Manresà, i Josep Soler, president de la Fundació Cultura i Teatre d’Els Carlins. O bé es buscava una nova fórmula sense perdre l’essència del poema, o es deixava de fer. Van decidir la darrera opció.

A l’estancament en l’evolució de l’espectacle, tot i la «incorporació de nous elements que s’havien anat introduint», explica Piqué, s’ha sumat la necessitat de «renovar actors», remarca Soler, i la baixa assistència de públic al Kursaal en les últimes edicions. Tot plegat ha pesat en la decisió final. També, els fronts oberts nadalencs de les dues entitats: els Pastorets dels Carlins, que celebren 106 anys i que es veuran del 26 de desembre al 8 de gener en sis funcions; i el Concert de Nadal de l’Orfeó Manresa, un recital centenari que l’entitat va obrir a la ciutat fa uns quants anys i que ha potenciat. Enguany es farà dimecres 28 de desembre al teatre Conservatori. Això no vol dir, però, que en un futur «no reprenguem la col·laboració per tornar a fer El Poema de Nadal», expliquen.

El Nadal del 2010, la Fundació de l’Orfeó Manresà i el Casal Familiar Recreatiu van unir esforços per recuperar El Poema de Nadal. Era una data assenyalada perquè feia 50 anys que l’entitat coral havia interpretat per primer cop l’emblemàtic text de Sagarra amb Àngel Tulleuda, rapsode i membre d’Els Carlins, i amb la direcció de Josep M. Descarga. Aquelles representacions es van fer fins al 1987.

Des del 2007, Els Carlins oferia una versió teatralitzada de l’espectacle i el 2010 decidien col·laborar amb l’Orfeó Manresà per portar a escena al Kursaal El Poema de Nadal. Ho feien amb la intenció d’atorgar de nou valor a una peça clàssica de la literatura catalana creant un fil conductor entre la part teatral (sis actors) i la musical (cors de l’Orfeó i un quintet de músics en directe) amb l’arranjament de nadales i cançons populars portades al terreny del jazz a càrrec dels compositors Manel Camp i Jordi Badia.