L'escriptor i poeta Xavier Theros (Barcelona, 1963) va guanyar el 49è Premi Josep Pla per la novel·la La fada negra, un thriller històric ambientat a la Barcelona de 1843. L'obra la protagonitza Llàtzer Llampades, el capità d'un vaixell marcat per un tràgic naufragi i reconvertit en policia. El protagonista s'enfronta a una sèrie d'assassinats de criatures enmig d'una ciutat bruta, claustrofòbica i sota el setge militar, just abans que esclati la revolució. La novel·la premiada es va presentar amb el títol provisional de La rosa de pedra. El guardó està dotat amb 6.000 euros i s'entrega anualment la nit de Reis.

Theros és autor de diversos llibres humorístics, així com de l'assaig històric Burla, escarnio y otras diversiones (La Tempestad, 2004), sobre l'humor a l'edat mitjana. És també autor i actor del monòleg ¡Qué bello es vivir... Bien!. Amb el llibre La Sisena Flota a Barcelona (La Campana) va guanyar el premi de periodisme Josep Maria Huertas Claveria el 2010. Ha col·laborat en diverses emissores de ràdio, com Ona Catalana o Radio Pica i, actualment, escriu als diaris Ara i El País. Theros és responsable de la traducció al castellà de la novel·la Pandora al Congo (Suma Editores) i Trece tristres trances (Alfaguara) d'Albert Sánchez Piñol i l'assaig Tor, trece casas y tres muertos (Anagrama) de Carles Porta.

Paral·lelament, l'escriptora mataronina Care Santos va guanyar la 73a edició del premi Nadal amb la seva novel·la Media vida, una obra que té com a protagonista un grup de dones que rememoren trenta anys després un episodi tràgic de la seva infància. La novel·la havia estat presentada al premi amb el pseudònim de Julia Salas i el títol fictici de El juego de las prendas.

Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona, Care Santos ha publicat una desena de novel·les, sis llibres de relats i diverses obres per a joves i infants. És una de les autores més llegides del país i les seves obres han estat traduïdes a una vintena d'idiomes. Entre d'altres, ha guanyat el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull per l'obra Desig de xocolata el 2014; com també els premis Edebé, Gran Angular, Ramon Muntaner i Protagonista Jove.