Cofundadora de l'Agrupació Teatral Manresana als anys vuitanta, l'actriu manresana Maria Alegre Reig va morir ahir als 89 anys. El comiat es farà demà, a les 12 del migdia, a l'església de Crist Rei de la capital del Bages.

Alegre, que va arribar d'Almeria a Manresa el 1938 com a refugiada de la guerra civil, va impulsar l'Agrupació Teatral Manresana amb el seu marit, l'actor i director manresà Joan Llort, que va morir el febrer del 2014, i amb el seu fill, l'actor, guionista i director Enric Llort. L'atriu i directora manresana Fina Tapias, que va entrar a la formació a final dels 80, explica que el grup participava en els populars concursos de teatre amateur que s'organitzaven arreu de Catalu-nya, amb obres com La corona d'espines, de Sagarra, El landó de sis cavalls, de Víctor Ruiz, o Delicte a l'illa de les cabres, d'Ugo Betti. Tapias recorda Alegre com «una actriu terriblement intuïtiva i absolutament generosa a l'escenari. La seva teoria era que s'havia d'aguantar el personatge i defensar-lo fins al final i així ho feia, amb talent i naturalitat». De formació autodidacta, Alegre «era autèntica a l'escenari, la meva mestra». La darrera obra que van representar conjuntament va ser Les criades, de Jean Genet.

Resident a Navarcles des de feia anys, i vinculada amb el seu marit a l'activitat escènica del poble, el 2012 el Grup de Teatre de Navarcles va distingir la tasca de la parella en l'homenatge pel desè aniversari de la mort de Soler i Mas, amb qui els unia amistat i teatre.