Els tòtems són objectes, éssers o animals que algunes civilitzacions i mitologies antigues associaven a la felicitat i la fortuna. És per això que els consideraven autèntics emblemes i els convertien en objectes d'adoració. Avui en dia, però, existeixen tòtems a les nostres societats?

Amb aquesta reflexió començava ahir a la Sala Gran del teatre Kursaal de Manresa la tercera edició del Cantagran, un projecte musical que va portar a l'escenari prop de 300 cantaires de més de 60 anys, tots ells provinents de formacions corals de Manresa i també de la comarca del Bages. En total, una desena de conjunts vocals de diversos barris que s'integren en el «Taller de cançons de tots els temps» de l'Ajuntament de Manresa, dirigit per Pep Torras, i al qual se sumen la coral L'Amistat del casal de la gent gran de Cardona, la coral Harmonia de Manresa i la coral les Veus de Castellnou.

Dividits en dos torns -un a les 12 del migdia i l'altre a les 6 de la tarda-, els veterans protagonistes van tenir l'acompanyament d'una banda de músics, amb piano, contrabaix, violí, clarinet i percussió, i un parell de cantants solistes, que feien d'actors i exercien de fil conductor. La cantata, creada per Pilar Cabot amb música de Gerard Pastor, tenia com a director musical Oriol Castanyer.

Viatge musical

A través d'un viatge musical, les cançons de Tòtems giraven entorn de tot allò que avui en dia ens aporta sort i felicitat. «El futbol? Els diners? El número 7?», es preguntava a l'inici el solista masculí, que feia el paper de comptable. Al llarg de l'espectacle, però, els integrants de les corals i la solista femenina li demostraven que els tòtems actuals van més enllà d'això: es tracta de l'amor, l'art, els somnis i la salut.

En tretze cançons, la cantata també reflexionava sobre el poder del capital -que se situa «per damunt del bé i del mal»-, l'amor de la gent gran, la perfecció, l'afició futbolera o el poder de la música i les cançons. Un poder que ahir es respirava entre els participants i el públic assistent. «És molt gratificant. Als cantaires els va bé per treure's maldecaps, i els estalviem moltes pastilles», deia Pep Torras en sortir.