El programador d'un bar musical de Berga busca un trio de jazz per muntar un concert l'últim diumenge del mes vinent i està disposat a pagar 500 euros. A l'instant, tots els músics registrats a l'aplicació Wanagig que compleixen aquestes condicions reben una notificació. Així de ràpid i senzill és el propòsit de la iniciativa de quatre amics de la Catalunya Central que a partir d'avui, i fins al 31 de març, ofereixen de forma gratuïta una eina tecnològica que «vol dinamitzar el panorama musical i ser una plataforma de llançament per a grups emergents», explica David Sais. El cantant d'Autoput és el responsable del giny juntament amb la disse-nyadora Carme Rota, l'informàtic Lluís Badal i Carles Fíguls, que treballa en el camp de l'organització d'esdeveniments.

Wanagig ja es pot descarregar de forma gratuïta a Google Play mentre duri la fase de test, que es perllongarà fins al darrer dia del mes vinent. «Per als promotors i organitzadors de concerts, és a dir, bars, restaurants, sales, persones particulars... l'aplicació és i sempre serà gratuïta», explica Sais: «la monetarització de l'invent ve per part de les quotes que han de pagar els músics. Hi ha la possibilitat d'inscriures'hi per un mes, un trimestre o tot l'any, en aquest darrer cas a 2,99 euros al mes». Però Wanagig ofereix una oferta de llançament: «tots els artistes que es baixin l'aplicació durant la fase inicial podran gaudir de l'aplicació de forma gratuïta durant el 2017».

El projecte està pensat per a un estrat «amateur i semiprofessional» de la programació musical. «Els artistes professionals tenen el seu mànager», comenta Sais, però afegeix que «l'aplicació està oberta a tothom i potser també hi haurà sales grans amb ganes de descobrir noves propostes que tinguin interès en Wanagig». La iniciativa va obtenir, el mes de novembre passat, el primer premi del Concurs d'Idees Emprenedores organitzat per l'Agència del Desenvolupament del Berguedà.

L'únic referent que els consta, als quatre autors de Wanagig, és una aplicació alemanya que ofereix el mateix servei. Per incrementar el valor de l'aplicació, s'han aliat amb la productora cinematogràfica malaguenya Pura Envidia, que gestiona l'aplicació Tun Tun Pa, un radar que geolocalitza música en directe. «Tots els concerts que es concretin gràcies a la nostra aplicació apareixeran a Tun Tun Pa, que et diu les actuacions musicals que hi ha a la vora -la distància depèn del filtre que posa cada usuari- del lloc on tu estàs», explica Sais.

L'aplicació no fa distincions de gèneres ni d'estils musicals, i està pensada per a tot tipus d'organitzadors i de músics, ja sigui en el camp del pop, el rock, la lírica i les havaneres, entre molts d'altres.