Els britànics Adele i David Bowie van guanyar tots els premis als quals aspiraven en la 59a edició dels Grammy, un total de cinc per cap, en una cerimònia emotiva al Staples Center de Los Angeles i amb crítiques a les polítiques del president Donald Trump.

La cantant de Tottenham, que es converteix als 28 anys en la primera artista que aconsegueix triomfar en les tres categories principals dels premis per segon cop, es va endur els trofeus a millor àlbum de l'any i millor àlbum vocal pop tradicional, ambdós per 25, així com els de millor gravació de l'any, millor cançó i millor actuació pop en solitari, els tres pel cèlebre Hello.

No obstant això, Adele va dedicar el triomf a Beyoncé, que segons la seva opinió s'hauria d'haver endut el gran trofeu de la nit. «No puc acceptar aquest premi», va dir l'artitsa en recollir el gramòfon al millor àlbum de l'any. «Estic molt agraïda, però la meva vida és Beyoncé, i el millor àlbum per a mi és el seu, un treball monumental i ben pensat. És un treball preciós on despulla la seva ànima i podem veure una part d'ella que no sempre ensenya», va afegir.

Bowie, que va morir el gener de l'any passat, es va endur els cinc premis pòstums als quals estava nominat: millor cançó rock (Blackstar), millor actuació rock, millor àlbum de música alternativa, millor disseny d'empaquetat i millor enginyeria musical en un àlbum de música no clàssica, tots pel seu darrer disc d'estudi, Blackstar, el 25 de la seva trajectòria. L'artista de Brixton no obtenia un Grammy des l'any 1984, quan va aconseguir el premi al millor vídeo en format curt, per Jazzin' for Blue Jean.

Un altre nom destacat va ser el de Chance the Rapper, que va aixecar els premis al millor artista novell, millor àlbum rap (Coloring Book) i millor actuació rap (No Problem, juntament amb Lil Wayne i 2 Chainz) en una gala que va incloure diverses actuacions per recordar. Per anar fent boca, Adele va fer posar la pell de gallina al públic amb el seu cèlebre tema Hello, una actuació a la qual van seguir les de The Weeknd amb Daft Punk (I Feel It Coming) i Ed Sheeran, de retorn amb Shape of You després d'una aturada d'un any a les seves xarxes socials.

Sens cap mena de dubte, el moment més comentat de la vetllada va ser la irrupció de Beyoncé com a deessa daurada de la fertilitat, va fer emocionar el personal amb els temes Love Drought i Sandcastles. Poc després, va cedir el testimoni a una espectacular Kate Perry, que va presentar el seu nou senzill, Chained to the Rhythm.

Després de Maren Morris i Alicia Keys (Once), un huracà va irrompre amb Metallica i Lady Gaga amb Moth into Flame, una peça incendiària enlletgida pels problemes al micròfon de James Hetfiedl. Adele va interpretar una emotiva versió de Fast Love en homenatge a George Michael. La cantant es va equivocar i no va dubtar a tornar a començar.

Entre les crítiques a Trump, especialment poderosa va ser l'escenografia d'A Tribe Called Quest i Busta Rhymes, que van enderrocar un mur, van parlar sobre el poder de les minories i van enviar un missatge de diversitat al mandatari. Katy Perry va actuar amb un braçalet que deia «Resisteix», mentre de fons apareixien les paraules We The People juntament amb altres referències a la constitució dels Estats Units. Jennifer Lopez va dir que vivim un moment on les veus dels artistes «són més necessàries que mai».