Des que Berga es va quedar sense sala de cinema comercial, el maig del 2013, la recuperació del setè art a la comarca porta el nom de l'associació 9,5 mm Grup Internacional Cinematogràfic, que des de l'abril del 2015 ha dut programació estable (no d'estrena) al teatre Patronat. L'equipament acollirà, avui, l'estrena d'un nou cicle promogut per l'Escola Oficial d'Idiomes del Berguedà (EOI), en col·laboració amb l'associació 9,5 mm. L'any passat, explica Ramon Gassó, president de l'entitat, ja es va fer una prova i, enguany, el cicle ha pres forma. Així, durant el mes de març, cada dimarts (20.30 h), començant avui, el teatre Patronat projectarà una pel·lícula en versió original anglesa, francesa i italiana, subtitulades al català. Seran Florence Foster Jenkins (2016), Yves Saint Laurent (2014), i La grande bellezza (2013).

El perquè de promoure aquest cicle respon, segons el professor de l'EOI del Berguedà Agustín Ser-rano, al fet que el cinema «és bàsic en l'aprenentatge d'idiomes» i permet que l'espectador es pugui submergir en «cultures, tradicions, societats i maneres de fer diferents o semblants a la nostra». Amb la versió original, l'alumnat «pot fixar-se en la pronúncia i en l'accent». A més, per aprofitar la proposta, els estudiants han treballat activitats a l'entorn d'aquestes pel·lícules que els serviran per practicar la gramàtica, el vocabulari i la comprensió oral i escrita.

El cicle, explica Serrano, vol ser una porta oberta a la ciutat: «volem establir vincles amb la ciutat i la comarca. Des de fa un parell d'anys hem decidit tirar endavant projectes adreçats als alumnes però dels quals també se'n pugui beneficiar la societat berguedana». És per això que el cicle és obert a tothom. El preu de l'entrada és de 5 euros, 3 per als alumnes. També s'ofereix un abonament per als tres títols, de 12 euros i de 7 per a l'alumnat. Els socis del Grup 9,5 mm tindran l'entrada gratuïta. El preu inclou el visionat de la pel·lícula i un pica-pica a càr-rec del restaurant La Destil·leria de Gironella, elaborat amb menjars típics del país d'origen del film. Així, avui hi haurà un tast de minicheeseburgers; el dia del film francès, tast de quiche lorraine i vins francesos; i amb la pel·lícula italiana, un tast de pizza-brick amb burratina, oliva i alfàbrega acompanyat de Chianti.

Segon aniversari a l'abril

El Grup 9,5 mm complirà a l'abril dos anys de projeccions al berguedà, amb 282 socis. Formen part del cicle Gaudí i el maig entraran al Docs Barcelona. Les novetats les projecten quan s'editen en Blu-ray perquè no disposen de projector digital, que costa 50.000 euros. La mitjana d'espectadors per sessió és d'un centenar, diu Gassó.