Alguns escolars de la ciutat d'Igualada han pogut veure en primícia aquest dimecres al Teatre l'Ateneu l'espectacle 'El buit', de la cia. Estampades/Impàs, que donarà el tret de sortida a la 28a edició de La Mostra d'Igualada aquest dijous a les nou del vespre. Dirigit per Sergi Ots, 'El Buit' és una obra sense text i dirigida a tots els públics que està basada en el llibre de l'escriptora i il·lustradora Anna Llenas. Segons ha explicat el director artístic del muntatge, Sergi Ots, es tracta d'una "adaptació lliure" del llibre en què a través de la dansa, el moviment i el circ l'espectador va descobrint què li passa a la protagonista, la Júlia, una nena que té un gran forat i no sap com omplir-lo. Segons Ots, és un muntatge "amb una simbologia molt forta" i una posada en escena "arriscada". L'edició d'enguany de La Mostra ha volgut posar el focus en temàtiques poc tractades en el teatre familiar i que històricament s'han considerat temes 'tabú' i precisament 'El Buit' en serà un exemple.

'El Buit' serà l'espectacle que inaugurarà oficialment la 28a edició de La Mostra d'Igualada aquest dijous al vespre. Amb tot, diversos grups d'escolars d'Igualada han pogut veure en primícia el muntatge aquest dimecres a la tarda després que la companyia hagi estat assajant durant tota la setmana a la capital de l'Anoia. De fet, la Mostra entra també a les aules i tant dijous com divendres els alumnes de les escoles i instituts d'Igualada participaran en un total de 24 funcions escolars.

Dirigit per Sergi Ots, 'El Buit' és un espectacle sense text i per a tots els públics, fruit de la unió entre la companyia de dansa aèria Estampades i la companyia de dansa Impàs. El treball, inspirat en el llibre que porta el mateix nom de l'escriptora Anna Llenas, parla de la resiliència i la capacitat de sobreposar-se a l'adversitat i trobar-hi un sentit. La protagonista del muntatge és la Júlia, una nena que té un gran forat i no sap com omplir-lo.

Ots ha explicat que el muntatge ha treballat molt la figura de la Júlia per esbrinar "com apareix el forat, com hi conviu i com treballa per tapar-lo o fer-lo més petit". En aquest sentit, el director artístic de l'espectacle ha dit que es tracta d'un "viatge molt emocional" per veure com la jove "afronta el dolor i el malestar" i considera que "la sensació de 'buit' és una cosa que tots hem sentit alguna vegada".

Les actrius han tingut el repte d'explicar la història a través del moviment, ja que el muntatge no té text, tot i que no ho han vist com un impediment, tot el contrari. Així ho ha explicat Paula Radresa, portaveu de les dues companyies, que ha dit que "de vegades costa més explicar els sentiments i l'emoció a través de les paraules i, en canvi, a través del cos i el moviment es viuen millor". Una altra de les avantatges que el muntatge no tingui text és que pot ser exportable a l'estranger i, de fet, aquesta és la voluntat de les companyies.

L'edició d'enguany de La Mostra ha volgut fer un èmfasi especial en els espectacles que tracten qüestions complexes del teatre infantil i juvenil i, per això, tindran el seu lloc dins la programació. A banda d''El Buit', també es podrà veure 'Maravilla en el país de las miserias', d'Atikus Teatro; 'El col·leccionista de pors', de l'Estenedor Teatre; 'Euria' (Pluja), de markeliñe; 'Limbo', de Les Impuxibles; 'Safari' de la companyia de comediants La Baldufa; i 'Cospress', de Kimani. Tots ells parlen de temàtiques complexes que rarament s'aborden des del teatre infantil i juvenil com poden ser la pèrdua, el 'bullying', el culte al cos o les guerres.