El 29 d'octubre del 1977 farà exactament 40 anys que Rialles s'esrenava a Manresa. Ho feia amb La Ventafocs, la primera pel·lícula doblada al català, i amb la desapareguda sala Loiola plena. L'octubre d'aquest 2017, l'entitat, que des del 1995 va passar a dir-se Imagina't en desvincular-se de Rialles i constituir-se la Fundació Xarxa, també ho celebrarà amb la projecció del mateix film i amb la presència dels iniciadors de Rialles a la ciutat. Serà la cirereta de les quatre dècades.

Però la celebració dels quaranta anys d'espectacles infantils a Manresa tindrà el 27 i 28 de maig un plat fort: un cap de setmana de teatre, obert a la ciutat, coincidint amb la trobada que es fa anualment dels pobles Xarxa a la capital del Bages. Actualment són 64 grups locals d'arreu del país (quatre bagencs) que programen un temporada regular d'arts escèniques destinada als nens i nenes. L'aniversari ha estat la gran excusa «per celebrar la trobada a Manresa», explica Joan Vilà, responsable d'Imagina't. L'objectiu és clar: «que el públic ompli els espais» i el carrer (amb cercaviles i animacions) en aquesta petita mostra teatral que, si funciona, subratlla Vilà, podria tenir continuïtat.

Així, al llarg del cap de setmana es podran veure sis espectacles teatrals de sala, majoritàriament de companyies «quilòmetre zero» i amb alguns dels noms clau en la programació de l'entitat, explica Vilà. Com el clown manresà Marcel Gros, referencial per a Imagina't, que posarà en escena Universari (dissabte 27 de maig, 17.30 h, teatre Conservatori) o el pallasso, rondallaire i escriptor terrassenc Cesc Serrat, que l'any passat celebrava cinquanta anys de trajectòria i que portarà a Manresa, amb Isaac Elies, Granotes i gripaus i altres trifulgues (dissabte, a les 10.30 h, a l'Espai La Plana). Serrat i Elies obriran la programació escènica de l'aniversari.

La celebració continuarà amb la bagenca Companyia Sgratta, creada el 2012 i formada per Clara Gavaldà i Joan Cirera, que posarà en escena el seu segon espectacle De què fan olor els pets (11.30 h, teatre Conservatori). L'Associació de Circ de Manresa, La Crica, portarà Circ en família (de les 11 a les 13 h, a l'Espai Sant Domènec); després de dinar serà el torn del contacontes manresà Pep Tort amb Contes i cançons a cau d'orella (16.30 h, Espai La Plana) i de Marcel Gros, que tancarà les representacions de sala de dissabte. Al carrer i al llarg del dia, deParranda oferirà animació amb Gresca fresca i Encara Farem Salat amb Animació salada.

Diumenge serà el dia de les estrenes. La de Campi Qui Pugui, companyia lleidetana creada el 2007 per Jordi Pedrós i l'actriu Cristina Garcia, que estrenarà el muntatge La rateta (11 h, teatre Conservatori); i la de la bagenca Companyia Moi Jordana, creada el 2013, que posarà de llarg l'obra Mr. Alret, amb direcció de Jordi Girabal, de Teatre Mòbil (12.30 h, Espai La Plana).