Manresa agafarà el relleu de Reus i es convertirà en la Capital de la Cultura Catalana el 2018 i ho farà «a la manresana, amb els mínims recursos però amb molta il·lusió», destacava ahir l'alcalde, Valentí Junyent, en la declaració d'intencions de l'efemèride. Amb aquest reconeixement es vol donar una empenta als projectes d'art de la ciutat, potenciar el discurs cultural i reivindicar-ne els principals actius a fi de col·locar Manresa en l'aparador nacional i internacional.

El cost final que tindrà el projecte encara no està tancat. Només es va fer oficial, en concepte de pressupost inicial, una inversió de 75.000 euros, però encara s'ha de concretar el cost total. La iniciativa tindrà el finançament de recursos municipals, les aportacions de la Generalitat i la Diputació i, segons es preveu, també de la iniciativa privada.

«Manresa té 75.000 habitants. No som una ciutat rica i tots ho sabem. Amb els recursos que tinguem a l'abast, buscarem el màxim ressò i projecció cap a fora» per fer visible el valor del patrimoni manresà. «Molts ja voldrien tenir una ciutat amb més de 1.100 anys d'història com la nostra», assenyalava l'alcalde.

Els elements que no apareixeran en el projecte amb gaire èmfasi són els de la llum i l'aigua, força desgastats en altres campanyes promocionals de la ciutat, i s'optarà per la imatge del pont, com a element metafòric. «Hem de recosir el discurs i hem triat aquest element. Tenim el pont vell i el nou i volem unir les persones, les cultures, i el passat, el present i el futur», indicava la regidora de Cultura, Anna Crespo.

Fil a l'agulla

La proposta de poder aspirar a ser Capital de la Cultura Catalana es va aprovar per unanimitat en el ple municipal del setembre del 2014. Ara, queden nou mesos per investir Manresa, i encara hi ha molta feina a fer. Ahir, en la presentació amb Xavier Tudela, president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, només es van posar sobre la taula els eixos de la proposta, sense cap tipus de programa. Hi haurà un acte inaugural, el central i el de cloenda, però el relat que ha de vestir el projecte encara no està preparat.

«Hem mogut fils sense pressa però sense calma. Però hem de començar a posar fil a l'agulla», reconeixia Crespo. La idea és aglutinar el màxim d'actors socials manresans. «Estarem oberts a tothom, ciutadania i entitats. Volem englobar totes les categories d'art i també actors socials com el Geoparc i l'anella verda». També vol servir per potenciar les arts visuals, la dansa i el circ.