REDENCIÓN

? Estats Units, 2017. Drama. 124 min. Direcció: Antoine Fuqua . Guió: Kurt Sutter. Intèrprets: Jake Gyllenhaal (Billy Hope), Rachel McAdams (Maureen Hope), Forest Whitaker (Titus Wills), Naomie Harris (Angela Rivera), Curtis '50 Cent' Jackson (Jordan Mains). Oona Laurence(Leila), Miguel Gomez (II) (Miguel Escobar), Skylan Brooks (Hoppy). Pantalles: Bages Centre (Manresa)

R edención constitueix una pel·lícula que ja hem vist anteriorment en innombrables ocasions. Antoine Fuqua (l'autor de la sobrevalorada Training Day) s'ha apuntat a un subgènere que ha escrit algunes de les pàgines brillants i memorables de la història de Hollywood: el cinema i la boxa. Un registre que sovint ha fusionat ingredients del thriller i del cinema esportiu, i que ens ha proporcionat clàssics com per exemple les pel·lícules Cuerpo y alma (Rossen, 1947), Nadie puede vencerme (Wise, 1949) i Toro salvaje (Scorsese, 1980).

El protagonista, Billy Hope, és un boxejador que, aparentment, ho té tot: campió del món dels semipesants, diners, glòria, una família perfecta? Però una tragèdia farà que un dia s'esmicoli el somni i que la seva vida entri en un vertigen autodestructiu. Billy es resisteix, no obstant això, a tirar la tovallola i cerca una segona oportunitat.

Evidentment, el guió no gua-nyarà precisament cap premi a la seva originalitat. El director americà pretén emmirallar-se en l'esmentada obra mestra de Martin Scorsese, però Redención llisca fatalment cap al melodrama autocomplaent i èpic? i l'ombra gegantina (i escassament distingida) del llegendari Rocky s'apodera irremeiablement de la funció. El darrer llargmetratge del discret realitzador de Los siete magníficos només sobresurt pel seu magnífic repartiment, encapçalat per un portentós Jake Gyllenhaal. La seva modèlica caracterització, digna de millor causa, es revela indubtablement com el principal al·licient de l'enèsima epopeia de superació i redempció.