El consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha acordat aquest dimecres la recuperació de les emissions d´iCat.cat per les ones de la freqüència modulada a partir de la temporada 2017-2018. iCat, nascuda el 2006 com a emissora multimèdia per FM i internet, va passar a emetre exclusivament per la xarxa des de l'octubre de 2012, com a conseqüència dels ajustos pressupostaris. La música i els continguts culturals emergents són els elements vertebradors d´una plataforma digital que integra tant l'emissió en directe com l´àudio a la carta, així com tota mena de contingut relacionat amb la producció catalana i l´escena internacional. La recuperació compta amb la complicitat del Departament de Cultura. El proper 8 de maig a la Sala Apolo iCat farà un 'Desconcert' en què s'oficialitzarà el seu retorn a la FM.

De fet, va ser en el concert de celebració del desè aniversari de Catalunya Ràdio l'any passat que el conseller de Cultura, Santi Vila, va expressar públicament el desig de contribuir al retorn de les emissions, com una mostra més del seu compromís amb el servei públic de comunicació audiovisual vinculat a la cultura que s´ofereix des dels mitjans de la Corporació.

Així doncs, la CCMA treballarà per retornar les emissions d´iCat a l´FM, tot establint els mecanismes de col·laboració necessaris amb el Departament de Cultura per fer viable aquesta recuperació.

Reforçar el contingut d'iCat FM

En declaracions a l'ACN, el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha constatat que des de la nova etapa al capdavant de l'emissora han treballat pel retorn d'iCat a la FM, responent a una reclamació del sector cultural per tenir un "contingut musical i cultural del país a la FM".

Durant aquest temps, afirma, s'ha combinat l'atenció al sector cultural i les seves reclamacions a través de Catalunya Ràdio a les finestres d'iCat creades per donar la "visibilitat que l'emissora es mereix". Gordillo ha constatat una "sensibibilitat" a la marca iCat" i l'objectiu fins ara ha estat que l'emissora "gran" servís per donar projecció al contingut que aquests anys s'ha emès només per Internet. "Tenint iCat a la FM ens serà més fàcil assumir-ho i donar-hi resposta", afegeix el director de Catalunya Ràdio.

En vistes a la posada en funcionament d'iCat a la FM a partir del setembre, la idea Gordillo és la de mantenir els programes de l'actual oferta digital i "reforçar els continguts i millorar-los". "Ens haurem de replantejar la fórmula perquè creiem que iCat no només ha de ser una emissora musical sinó que ha de tenir una funció d'informació i servei cultural", ha precisat.