L'Ajuntament de Berga va tenir durant anys dues obres del reconegut artista Prudenci Bertrana sense saber-ho. La primera d'elles, que penjava al despatx d'alcaldia, es va identificar el 2015. I recentment, també a les dependències municipals, n'ha aparegut una altra. Ara, ambdues, i durant el mes d'abril, s'exposaran al Museu Comarcal de Berga per commemorar el 150è aniversari del pintor de Tordera.

La vessant literària de Prudenci Bertrana és àmpliament coneguda, gràcies a la publicació d'obres de narrativa breu, narrativa infantil i juvenil, crítica literària, assaig, prosa o teatre. La seva faceta com a novel·lista també compta amb molt de prestigi arran de la publicació de la novel·la Josafat, l'any 1906. El 1931, Prudenci Berrtrana i la seva filla Aurora van estiuejar a Berga i es van allotjar a la fonda Sant Antoni des d'on va escriure les cròniques "Impressions estivals" per a la Veu de Catalunya.

El 1931, Bertana va exposar a Berga

Bertrana també va fer alguna incursió en l'àmbit de la pintura. De fet, durant l'estiu de 1931 l'autor va realitzar una exposició a Berga per a mostrar una trentena de pintures que havia elaborat ell mateix. L'any següent, Bertrana va repetir l'experiència i en aquesta ocasió, va efectuar la donació d'un dels seus quadres com a mostra d'agraïment per la gran rebuda que va tenir l'exposició. El quadre ha estat penjat en una de les parets del despatx d'alcaldia del consistori berguedà durant molts anys.

El juny de 2015, el Museu Comarcal de Berga va registrar el quadre en el que es pot veure el paisatge de les immediacions de Queralt, per a formalitzar la seva incorporació a la col·lecció permanent de l'equipament municipal. Segons fonts descrites de l'època, el Museu descobreix l'existència d'un altre quadre de Bertrana regalat a la ciutat i d'un format superior a l'anterior. Posteriorment, el Museu va iniciar la cerca del quadre, que havia estat desaparegut i que va ser trobat en unes dependències municipals.

Seguint la línia literària que Prudenci Bertrana va traçar en la seva producció literària, en ambdós quadres hi predomina el paisatge, els personatges rurals i els animals. Concretament, es tracta de dues pintures a l'oli sobre fusta. La primera és un oli en què l'autor va plasmar l'entorn de Queralt i la segona, descoberta recentment, mostra el paisatge de la riera de Metge amb vistes a Sant Pere de Madrona.

Fins al 25 d'abril

Els quadres quedaran exposats públicament al Museu Comarcal de Berga del 8 al 25 d'abril. Per a commemorar l'efemèride del naixement de Prudenci Bertrana, el consistori berguedà cedirà les dues obres al Museu d'Art de Girona per a l'exposició temporal "Prudenci Bertrana. Dibuix i pintura" que acollirà l'equipament gironí des del maig i fins a l'octubre.

Per últim, l'Ajuntament de Berga també realitzarà altres activitats per a la celebració de l'Any Bertrana com per exemple: xerrades, exposicions temporals i visites guiades. Els detalls de la programació es donaran a conèixer properament.