L´associació que aplega una trentena de diaris publicats en llengües minoritàries europees, Midas, celebrarà aquest cap de setmana a Barcelona la seva assemblea anual i el seu acte de lliurament de premis, alhora que aprofitarà per prendre el pols de la realitat política catalana en ple procés sobiranista.

Els diaris associats formen un ventall variat que abasta des del potent rotatiu de la regió italiana de parla alemanya (Dolomiten) i el diari en euskera del País Basc (Berria), fins a publicacions de petites dimensions com el diari en llengua romanx de Suïssa (La quotidiana) o el dels danesos al nord d´Alemanya (Avis). Entre les publicacions associades hi ha dos diaris catalans, Regió7 i Segre, que té una edició en català i una en castellà, i el bisetmanari El 9 Nou.

L´assemblea general tindrà lloc dissabte a l´hotel Ayre i anirà precedida d´intervencions de Martí Estruch, director de comunicació del Diplocat, i de Jaume Clotet, director de comunicacions de la Generalitat. Hi participaran també el sociolingüista Miquel Estrubell i la membre d´Òmnium Liz Castro. Les seves intervencions exposaran als responsables periodístics reunits la visió que el moviment independentista té del procés polític que està vivint Catalunya.

En la part del programa pròpiament destinada a l´assemblea de l´entitat hi intervindran els directors de Vilaweb, Regió7 i El 9 Nou, Vicent Partal, Marc Marcè i Jordi Molet, respectivament, que parlaran de l´estat actual de les seves publicacions. Els responsables dels rotatius Novi Sad i Magyar Szó, Marta Varju i Natasa Heror, exposaran una experència de col·laboració desenvolupada durant el darrer any. Finalment, Edita Slézakova, presidenta de Midas, i Bojan Brezigar, membre de la junta, faran balanç del darrer exercici de l´entitat, es debatrà una modificació dels estatuts i es renovarà la junta directiva.

Al vespre, durant un sopar que tindrà la presència de Maria Badia, membre del servei exterior de la Generalitat, es lliurarà a Josep Maria Espinàs el premi Otto Von Habsburg, que reconeix una trajectòria de defensa de la diversitat lingüística europea. El guardó és lliurat pel darrer descendent de la dinastia que durant segles va regir l´imperi austrohongarès.

L´endemà, el grup visitarà l´oficina de la UNESCO i gaudirà de Sant Jordi a Barcelona.