El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (Clam) ha presentat avui la 14a edició d´un certamen que projectarà un total de 40 pel·lícules -10 curtmetratges i 30 llargmetratges- de 21 països diferents, moltes de les quals seran estrenes absolutes a Catalunya, i que representen un tast del millor cinema compromès i d´actualitat que es pot veure avui al món. Navarcles, Manresa, i també Navàs, seran les poblacions que gaudiran de la programació en l´inici d´una etapa d´expansió territorial que ha iniciat el Festival.

El certamen ha programat enguany tres homenatges a tres persones importants per al cinema català i espanyol. Per una banda, l´homenatge al desaparegut director manresà; Joan Soler, guanyador d´un Goya l´any 2004; a la gran actriu manresana Assumpció Balaguer, protagonista d´una extensa carrera professional; i al director i productor Lluis Miñarro, persona que ha produït treballs a directors com Albert Serra, Marc Recha o José Luis Guerin, així com també altres creadors internacionals, produccions que han passat pels millors festivals del món.

Un any més, el festival es complementarà amb la gala d´entrega del premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat i amb la celebració d´un munt d´actes paral·lels amb el tema "Herois de la salut" com a eix central que convida al debat i la reflexió. Enguany, entitats com Metges sense Fronteres, Creu Roja, Althaia, el Col·legi d´Advocats de Manresa o, per segon any, la col·laboració del Diario VICE de Movistar ocuparan un espai molt destacat entre les propostes del Clam.

Conferències, exposicions, debats, trobades professionals, vermuts itinerants amb actuacions musicals seran també altres ingredients que ajudaran a embolcallar un programa ampli i variat adreçat als seguidors tradicionals del Clam però també amb la voluntat d´atraure nous públics del territori.

Els detalls de la catorzena edició del festival, que se celebrarà del 27 d´abril al 7 de maig a Navarcles, Manresa i Navàs, han estat presentats avui per l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent; l´alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer; la regidora de Cultura de l´Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; el director del CLAM, Serafí Vallecillos; i els membres de l´equip organitzador del festival, Jesús Fernández i David Martínez.

Junyent: "És temps de compartir i no de competir"

L´alcalde de Manresa ha manifestat la seva satisfacció per la programació conjunta entre municipis i per la "suma de sinergies després de 13 anys de festival". Per a Valentí Junyent, "aquest és un projecte plurimunicipal, perquè ara és temps de compartir i no de competir" i ha ressaltat "el treball de tota la gent que ho fa possible des de l´organització, amb el suport de les entitats cinèfiles de Manresa, Navarcles i Navàs".

L´alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, també s´ha felicitat perquè "El Clam guanya en potència i cos. Adquireix més fortalesa. Per tant, estem satisfets amb l´esperança que el festival tingui èxit de públic".

La regidora deCultura, Anna Crespo, també ha fet una valoració "molt positiva d´un festival que volíem i mereixíem. Un nou Clam que servirà per projectar-nos i amb la voluntat de lligar moltes persones i molts equipaments, tot esperant una bona assistència".

El director de Festival, Serafí Vallecillos, ha destacat l´arrencada "d´una nova dimensió del festival, amb noves seus, amb una bona programació i un creixement de les activitats paral·leles". Al seu torn, Jesús Fernández i David Martínez han fet una repàs de la programació cinematogràfica i de les activitats paral·leles que han qualificat de "potent i que suposa un esglaó per sobre d´edicions anteriors".Concurs de llargmetratges

El Clam, per quart any, celebra el concurs de llargmetratges que seran obres presentades amb rigorosa estrena i inèdites a les sales de projecció de Catalunya. En total, en aquesta edició s´han rebut 39 llargs a concurs, entre els quals s´han seleccionat 6 finalistes que lluitaran pel primer premi, pel premi especial del jurat i el premi del públic.

Les sis pel·lícules seleccionades han estat: Apricot Groves (Armènia), Quan les gotes es fan pluja (Espanya); Exil-sur-scène (França); La familia (Espanya); The Nurse (Turquia); i Una lucha contra el tiempo (Espanya).Concurs de curtmetratges

Enguany, el Clam ha rebut 148 curtmetratges, dels quals 10 lluitaran pels guardons. Són els següents: Cirilo (Espanya); Dentro del sistema (Espanya); Hassan in wonderland (Itàlia); Indios y Vaqueros (Espanya); La clase (Espanya); La invitacion-Sleepower (Espanya); Rose Garden (Estats Units); Sheroes (Índia); Sin preguntas (Espanya); i Un lugar (Espanya).

Kusturica, Wajda i propostes molt atractives i compromeses a Pantalla Oberta

El Clam presentarà, fora de concurs, pel·lícules que s´agrupen dins la secció Pantalla Oberta, una selecció de films que no s´han estrenat comercialment o d´estrena recent, però que tenen gran interès cinematogràfic, il·lustren qüestions d´actualitat, aporten noves visions o poden interessar al públic del festival.

Moltes d´aquestes obres seleccionades han rebut premis importants a d´altres festivals internacionals per la seva qualitat. Entre les obres destacades es podrà veure On the milky road, la darrera obra del gran director serbi Emir Kusturica; Afterimage, títol pòstum del gran director polonès Andrzej Wajda; Reparar a los vivos, obra nominada al millor guió dels premis Cèsar 2016 o Su mejor història, premi del públic al festival de Göteborg 2017.

A més, es projectaran altres grans pel·lícules com són Bypass, una obra dirigida pel jove directori activista Shane Vermooten; i pel·lícules d´interès social com són Caina (Itàlia); El invierno (Argentina), Glory (Bulgària-Grècia); L´estratègia del silenci (Espanya); La mano invisible (Espanya); Los nadie (Colòmbia) o Marie Curie (Polònia-Alemanya-França).

Reconeixement CLAM a Joan Soler, Assumpció Balaguer i Lluis Miñarro

El Clam aquest any ret homenatge al director manresà Joan Soler, a l´actriu manresana Assumpció Balaguer i al director i productor Lluis Miñarro. A banda dels actes de reconeixement a la seva trajectòria es projectaran tres de les seves obres més destacades com són: Abandonatii (Joan Soler), El hermano bastardo de Dios (Assumpció Balaguer) i Familystrip (Lluís Miñarro).

L´homenatge a Joan Soler tindrà lloc dissabte, 6 de maig a les 7 de la tarda a l´Espai La Plana.Abans de la projecció del documental Abandonatii, tindrà lloc una taula rodona titulada: "L´obra d´en Joan Soler i el documental de valor social", amb la participació de Joan González (Fundador i director de la productora paral·lel 40); Carles Muñoz Gómez-Quintero (Director de cinema pel CECC, càmera i muntador de la majoria de treballs d´en Joan Soler amb la productora Cinefilms); Enric Roca (cineasta independent i membre de Cineclub Manresa); Jesús Fernández (Coordinador del CLAM). Moderador: Joan Barbé (Guionista i periodista). Organitzat conjuntament per membres del seu entorn familiar, Associació FECINEMA, Cineclub Manresa i C LAM.

Suport al cinema català i col·laboració amb Cine Club Manresa

Una de les voluntats de la nova etapa d´expansió del festival, a banda de l´ampliació territorial per arribar a nous públics, és la potenciació de l´espai dedicat a la producció catalana. Sota l´etiqueta CATFilms, dins de l´apartat d´obres a concurs, es podran veure Cuando las gotas se hacen lluvia, de José Gayá; La familia (dementia), de Giovanna Ribes i Indios y Vaqueros, d´Emilia Ruiz. En Pantalla Oberta, també es projectaran Jarabe contra el càncer, dirigida per Albert Soler; La pols, de Llàtzer Garcia i L´estratègia del silenci, de Vicent Peris. Finalment, en l´apartat dels reconeixements, Abandonatii, de Joan Soler, i Familystrip, de Lluís Miñarro.

En col·laboració amb Cine Club Manresa es projectaran títols de gran qualitat com són La doctora de Brest" (França) i Venus (Dinamarca/Noruega); Amb col·laboració amb l´il·lustre Col·legi d´Advocats de Manresa i Consell Advocacia Catalana es projectarà Hoy empieza todo (França).

Programació per als centres escolars i instituts

El festival ofereix enguany quatre pel·lícules programades per al públic infantil i juvenil. La vida d´en carbassó (Suïssa-França); Al sostre del món (França/Dinamarca); Mustang (França-Alemanya-Turquia) i La Haine (França) són les propostes en col·laboració amb les escoles i els instituts, projeccions que habitualment es complementen amb el treball pedagògic realitzat als diferents centres escolars abans o després de la seva projecció.Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat

Cada any, en el marc del CLAM, l´organització fa lliurament del premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat, un reconeixement honorífic a l´entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet i no tan sols un desig. Compta amb la col·laboració de l´associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga i aquest any celebra també la seva 14a edició.

L´acte de lliurament serà el diumenge 30 de maig, a les 12 hores, al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas. Enguany l´entitat guardonada serà Arrels Fundació, una fundació privada que atén des del 1987 persones sense sostre a la ciutat de Barcelona. Lliurarà el premi Natxo Tarrés del grup musical Gossos. L´acte estarà dirigit pel director i actor teatral, Enric Llort.

Activitats paral·leles del CLAM

A banda de la programació cinematogràfica, el festival ofereix un àmplia programació d´activitats paral·leles. Enguany seran gairebé una vintena d´activitats de caràcter cultural a l´entorn del cinema, de reflexió sobre temàtica triada en aquesta edició "Herois dela Salut", en col·laboració amb entitats del territori i amb les biblioteques, així com atractives propostes on la música i l´art són les protagonistes.

PROGRAMACIÓ

CINEMA

Secció Oficial Llargmetratges

APRICOT GROVES. 2016. Armènia. 80 min. Director: Pouria Heidary Oureh. Intèrprets: Pedram Ansari, Narbe Vartan, Samvel Sarkisyan, Hovhannes Azoyan. VOSC

SINOPSI: Aram, un jove armeni de l'Iran que va emigrar als EUA durant la seva infància, de tornada a Armènia per primera vegada per demanar la mà de la seva amiga armènia que va conèixer en el nou continent. Durant el transcurs d'un dia Aram troba moltes diferències culturals, religioses i socials, sense comptar altres obstacles més importants que encara ha de descobrir.

www.imdb.com/title/tt4726166/?ref_=nv_sr_1

(CATFILMS) QUAN LES GOTES ES FAN PLUJA. 2015. Espanya. 77 min. Director: José Gayá. Documental. VOE/C

SINOPSI: Un documental sobre les respostes ciutadanes a la crisi del capitalisme i les polítiques de retallades. Quan els rics es fan més rics i els pobres més pobres. Quan els governs rescaten bancs i desnonen a les persones. Quan volen llançar els drets humans al contenidor de la història ... Llavors, la gent s'organitza i els pobles es mobilitzen ...

cuandolasgotas.org/es/

Presentarà la pel·lícula el seu director.

EXIL-SUR-SCÈNE. 2015. França. 62 min. Director: Marina Paugam; Jen Michel Rodrigo. Documental. VOE

SINOPSI: Nascut a Santiago de Xile el 1968, el Teatre Aleph va fer el seu debut en els camps de concentració de Pinochet. Exiliat a París, el seu fundador, Oscar Castro és acollit per Ariane Mnouchkine i Jack Lang, construeix una nou teatre, coneix artistes i treballa amb nens d'Ivry-sur-Seine. Des de llavors, Oscar ofereix el seu argot als nous immigrants. Exil-sur-scène explica aquesta història de teatre de la felicitat on un oscil·la constantment entre rialles i llàgrimes. www.theatrealeph.com/fr/latin-spectator/29_exil-sur-scene

Premi del Públic al Millor Documental - FESTIVAL DE BIARRITZ AMÉRIQUE LATINE (França)

Premi del Públic i menció honorifica del jurat en la categoria millor documental independent - RENCONTRES DU CINÉMA LATINO-AMÉRICAIN DE BORDEAUX (França)

(CATFILMS) LA FAMILIA (DEMENTIA). 2016. Espanya. 112 min. Directora: Giovanna Ribes. Intèrprets: Mireia Pérez, Lola Moltó, Pep Cortés, Ciro Maró. VOC

SINOPSI: Roger acull en el seu pis universitari acabat d´estrenar al seu avi, que es nega a anar a una residència malgrat els seus brots de senilitat. Ara són dos, dos Roger perduts en la vida, buscant el passat que sembla real, sense entendre el present que sembla una mentida.

www.tarannafilms.com/es/la-familia-dementia

Presentarà la pel·lícula la seva directora.

THE NURSE. 2016. Turquia. 90 min. Director: Dilek Colak. Intèrprets: Evren Duyal, Sermet Yesil. VOSC

SINOPSI: Residents en una petita ciutat prop d'Istanbul, l´infermera Leyla i el seu marit Levent tenen un matrimoni de deu anys i un fill de 5 anys d'edat. Levent veu al seu matrimoni com una identitat en la seva vida social, però està enganyant a la seva esposa; però és implacable cap a Leyla, que no aconsegueix baixar de pes, i li provoca una obsessió pel seu sobrepès. La vida de Leyla està a punt de canviar quan coneix a Kerem, un pres polític en vaga de fam que ha de cuidar.

www.imdb.com/title/tt6345394/?ref_=fn_al_tt_2

UNA LUCHA CONTRA EL TIEMPO. 2016. Espanya. 73 min. Director: Pepo Madruga. Documental. VOE

SINOPSI: El documental narra la vida d'Ainara Reina, una nena de 7 anys que pateix la síndrome de Cach, una malaltia anomenada rara que només pateixen 148 nens al món.

Presentarà la pel·lícula el seu director.

Secció Oficial Curtmetratges

CIRILO. 2016. Espanya. 13 min. Director: Ruben Sainz. Intèrprets: Asier Hernandez, Iñaki Beraetxe, Vega Iguaran, Martxelo Rubio, Maite Amarica. VOE

SINOPSI: Cirilo és un home de 45 anys que porta diversos anys a l'atur. Un dia es dirigeix a l'oficina d'ocupació amb la intenció d'arreglar els seus papers

www.txindokiprodukzioak.com/cirilo.html

DENTRO DEL SISTEMA. 2016. Espanya. 11 min. Director: Francisco Javier Rubio Rodrigo. Intèrprets: Teresa Soria Ruano, Mabel del Pozo. VOE

SINOPSI: Una dona acut a l´oficina d´ocupació per sol·licitar la prestació d´atur. Segons la funcionària que l´atén, incompleix una llei per la qual no poden donar-li els diners que li corresponen.

HASSAN IN WONDERLAND. 2014. Itàlia. 9 min. Director: Ali Kareem Obaid. VOSC

SINOPSI: en una Bagdad esquinçada per la guerra, mentre que als seus amics els agrada jugar a la guerra amb les seves armes de plàstic, Hassan prefereix jugar amb els seus cotxes. Un dipòsit de ferralla plena de cotxes bombardejat al centre de Bagdad és el seu lloc favorit.

www.baburkaproduction.com/portfolio/hassan-in-wonderland

Premi d'Amnistia Internacional, Premi COOSS El Petit Príncep d'explotació infantil -CORTO DORICO 2014 (Itàlia)

(CATFILMS) INDIOS Y VAQUEROS. 2016. Espanya. 4 min. Director: Emilia Ruiz. Intèrprets: David Crivillé, Yolanda Belvis.

SINOPSI: El joc diari de Leo a casa són els "indis i vaquers". Avui, amb 5 anyets, ha après un nou joc.

clavelitofilms.wix.com/clavelitofilms#!filmografia/vstc1=slide-2

LA CLASE. 2016.Espanya. 13min. Director: Julio De La Fuente. Intèrprets: Roger Princep, Carlota Garcia, Georges Samama. VOE

SINOPSI: En una classe de batxillerat, res no és el que sembla.

LA INVITACION. 2016. Espanya. 14 min. Director: Susana Casares. Intèrprets: Teresa Soria Ruano, Rodrigo Poisón, Patricia Arbues. VOE

SINOPSI: Un dia, a l'escola, Silvia es veurà en el compromís de convidar a diverses companyes de classe a dormir a casa seva. Tot i que, ara no té el que les seves amigues anomenarien casa...

www.avalon.me/produccion/cortometrajes/la-invitacion

Nominat al GOYA al Millor Curtmetratge de Ficció 2017 (Espanya)

ROSE GARDEN. 2016. USA. 13 min. Director: Marvin Zhu. Intèrprets: Sharon Omi, Luca Nicora. VOSC

SINOPSI: Un jove artista blanc es trasllada a un apartament anomenat "Rose Garden" al barri xinès i comparteix l'apartament amb una dona xinesa que fa artesania. Tots dos experimenten un xoc entre dues cultures, generacions, gèneres, i el més important, diferents punts de vista sobre l'art.

www.imdb.com/title/tt6258200/

SHEROES. 2016. India. 10 min. Director: Carlos Caro Martín. Documental. VOSE

SINOPSI: La vida pot ser complicada i dura però l´actitud de cadascú pot fer canviar la realitat.

www.nosolofilms.org

www.promofest.org/films/sheroes

Menció d´Honor a la Mostra de Curtmetratges per la Identitat (Catalunya)

Millor Curtmetratge a l´International Independent Film Festival - Publicystyka (Polònia)

Premi del Jurat a Edita - Certamen Social Audiovisual (Espanya)

Millor Documental a FIBABC - Festival Iberoamericano de Cortometrajes (Espanya)

SIN PREGUNTAS. 2016. Espanya. 10 min. Director: José Andrés López de la Rica. Intèrprets: Esther Gimeno, Salomón, Mariam Torres. VOE

SINOPSI: A l'anar a llençar les escombraries com cada dia, els amos d'un bar es troben que tot està remogut.

lineupshorts.wordpress.com/films/sin-preguntas

Premi del Públic al Millor Curtmetratge­ - FESTIVAL REGIONAL DE CORTOMETRAJES DE TEMBLEQUE -CORTEM 2016 (Espanya)

Premi del Jurat al Millor curtmetratge - VISUALIA BRUNETE (Espanya)

Accèssit - NO TE CORTES Y MUESTRA TU CORTO 2016 (Espanya)

UN LUGAR. 2016. Espanya. 12 min. Director: Iván Fernández de Córdoba. Intèrprets: Sergio Caballero, Cristina Fernández, Abdelatif Hwidar. VOE

SINOPSI: explica la història d'un immigrant àrab que haurà de superar els prejudicis d'una família europea per a aconseguir reparar el seu cotxe i arribar a la seva destinació.

ivanfernandezdecordoba.com

Premi del Jurat - HISPASAT 4K, Sant Sebastià 2016 (Espanya)

Millor Curtmetratge - QUARTMETRATGES 2016 (Espanya)

Millor Curtmetratge de Ficció - MERAKI FEST 2016 (Espanya)

Millor Curtmetratge, Millor guió i Premi del Públic - CORTOCOMENIUS 2016 (Espanya)

Millor Curtmetratge i Millor Música Original - AMAFEST 2016 (Espanya)

Premi Manuel Vila-real i Millor actor - CINECULPABLE 2016 (Espanya)

Premi del Públic -LA RUTA MASCORTA (Espanya)

Millor curt de temàtica solidària - CURT AL PAP 2017 (Espanya)

Entre altres...

Secció Pantalla Oberta

AFTERIMAGE. 2016. Polònia. 98 minuts. Director: Andrzej Wajda. Intèrprets: Boguslaw Linda, Aleksandra Justa, Bronislawa Zamachowska.

SINOPSI: La història del carismàtic pintor Wladyslaw Strzeminski, que es va oposar el realisme social i va mantenir la seva pròpia llibertat artística, tot i els obstacles polítics. Títol pòstum del gran director polonès Andrzej Wajda.

www.aksonstudio.pl/pl/filmy/powidoki

Nominació de Pawel Edelman al Golden Frog direcció de fotografia - CAMERIMAGE 2016 (Polònia)

Premi Especial del Jurat fora de competició - POLISH FILM FESTIVAL 2016 (Polònia)

BYPASS. 2017. Sudàfrica. 92 minuts. Director: Shane Vermooten. Intèrprets: Hakeem Kae-Kazim, Natalie Becker, Melissa Haiden.

SINOPSI: Quan la Dra. Lisa Cooper, una cirurgiana cardíaca reconeguda, es veu obligada a prendre decisions sobre la vida del seu fill Sam Cooper, no té més remei que donar-li l'esquena al sistema mèdic al qual ha dedicat la seva vida.

www.bypassmovie.com

CAINA. 2016. Itàlia. 98 min. Director: Stefano Amatucci. Intèrprets: Luisa Amatucci, Isa Danieli, Helmi Dridi.

SINOPSI: Caína, té un passat com a assassina especialitzada en la matança d´immigrants, perquè la seva ànima és xenòfoba. Ara, però, passa les nits a la platja on fa un treball molt particular: troba cadàvers. Arribat l'estiu, la seva tasca consisteix a recollir els cadàvers d'immigrants ofegats, que el mar llança a la riba, per no ofendre els ulls dels turistes.

www.derev.com/caina-un-film-di-stefano-amatucci

Presentarà la pel·lícula el seu director.

Nominada a la millor Opera Prima - TALLINN BLACK NIGHTS FILM FESTIVAL 2016 (Estònia)

EL INVIERNO. 2016. Argentina. 96 min. Director: Emiliano Torres. Intèrprets: Alejandro Sieveking, Cristian Salguero, Adrián Fondari. VOE

SINOPSI: El vell capatàs d'una "estancia patagónica" és acomiadat del seu treball. Un peó més jove pren el seu lloc. El canvi no serà fàcil per a cap dels dos. Cada un a la seva manera haurà de sobreviure al següent hivern.

wanka.tv/films/el-invierno

Premi del Syndicat Français de la Critiqued e Cinéma a la Millor Pel·lícula i Premi al Millor Actor per a Alejandro Sieveking - FESTIVAL INTERNATIONAL DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE BIARRITZ 2016 (França)

Premi Especial del Jurat, nominat a la Concha de Oro a la Millor Pel·lícula i Premi del Jurat a la Millor Fotografia - FESTTIVAL INTERNACIONAL DE CINE DE SANT SEBASTIÀ 2016 (Espanya)

Premi Coral a la Millor Òpera Prima - 38è FESTIVAL DEL NUEVO CINE LATINOAMERICANO DE LA HABANA2016 (Cuba)

Premi Millor Pel·lícula - INTERNATIONAL FILM FESTIVAL & AWARDS MACAO 2016 (Xina)

Entre altres...

GLORY. 2016. Bulgària / Grècia. 101 min. Directors: Kristina Grozeva, Petar Valchanov. Intèrprets: Stefan Denolyubov, Margita Gosheva, Ana Bratoeva.

SINOPSI: Tsanko Petrov, un treballador del ferrocarril troba milions de lev sobre les vies del tren. Decideix retornar la totalitat de l'import a la policia i l'estat li recompensa amb un nou rellotge de polsera, però aviat el nou rellotge deixa de funcionar. Mentrestant, Julia Staikova, cap del departament de relacions públiques del Ministeri de Transport, perd el vell rellotge de Petrov. I aquí comença la seva desesperada lluita per recuperar el seu vell rellotge, així com la seva dignitat.

www.widemanagement.com/glory-1

Fletxa de Cristall i Premi de la Premsa - LES ARCS EUROPEAN FILM FESTIVAL 2016 - (França)

Atlas d'Or - Gran Premi del Jurat - ARRAS FILM FESTIVAL 2016 (França)

Premi ala Millor Pel·lícula de Ficció - HAMPTONS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL - 2016 (USA)

(CATFILMS) L´ESTRATÈGIA DEL SILENCI. 2017. Espanya. 83 min. Director: Vicent Peris. Documental. VOC

SINOPSI: La crònica dels nou anys de lluita de les víctimes de l'accident de metro de València de 2006 i de l'estratègia del govern per a silenciar-les i eludir les seves responsabilitats.

laestrategiadelsilencio.com

Presentarà la pel·lícula el seu director.

Menció especial Llarg Documental - FESTIVAL DE CINEMA I DRETS HUMANS DE VALÈNCIA 2017 (Espanya)

LA MANO INVISIBLE. 2016. Espanya. 80 min. Director: David Macián. Intèrprets: Anahí Beholi, Josean Bengoetxea, Eduardo Ferrés. VOE

SINOPSI: En una nau d'un apartat polígon industrial, onze treballadors de diferents sectors exerceixen diverses tasques: un paleta construeix una paret que més tard fa caure; una noia col·loca peces en una cadena de muntatge sense saber per a què serveixen; un carnisser espedaça animals en descomposició; un mosso de magatzem mou caixes d'un lloc a un altre; una teleoperadora realitza enquestes sobre la consideració del treball; un mecànic desmunta un cotxe que després torna a muntar ... Enfront d'ells, diverses desenes de persones observen des de la foscor el "meravellós" espectacle de la feina. Adaptació de la novel·la d'Isaac Rosa, mordent paràbola sobre la pr ecarietat laboral.

www.lamanoinvisiblelapelicula.com

Presentarà la pel·lícula el seu director.

LOS NADIE. 2016. Colòmbia. 84 min. Director: Juan Sebastián Mesa. Intèrprets: Esteban Alcaraz, Maria Camila Castrillón, Maria Angélica Puerta. VOE

SINOPSI: Amors, odis, promeses trencades i cinc germans de carrer que es coneixen enmig d'una ciutat hostil. Els ningú, joves units per les ànsies de viatjar, troben en l'art de carrer i la música, el lloc on refugiar-se i una oportunitat per escapar.

www.abandomoviez.net/indie/pelicula.php?film=54423

Gran Premi "Coup de Coeur" - CINÉLATINO, RENCONTRES DE TOULOUSE 2017 (França)

Premi del Públic de la SETMANA INTERNACIONAL DE LA CRÍTICA(SIC), emmarcada en el FESTIVAL DE CINE DE VENÈCIA 2016 (Itàlia)

MARIE CURIE. 2016. Polónia / Alemanya / França. 100 min. Director: Marie Noelle. Intèrprets: Karolina Gruszka, Arieh Worthalter, Charles Berling.

SINOPSI: Biopic sobre la científica polonesa Maria Salomea Sk?odowska-Curie, més coneguda com Marie Curie, que va rebre dos premis Nobel i va ser una de les pioneres en el camp de la radioactivitat. A més, com a primera dona professora a la Universitat de París, va haver de suportar l'antagonisme de l'establishment acadèmic francès. La pel·lícula narra la història dels descobriments, desamors i triomfs de Curie.

www.mariecurie-derfilm.de

Premi a la millor direcció i a la millor producció artística - PREMI DE CINEMA DE BAVIERA 2017 (Alemanya)

ON THE MILKY ROAD. 2016. Sèrbia. 125 minuts. Director: Emir Kusturica. Intèrprets: Monica Bellucci, Emir Kusturica.

SINOPSI: El relat sobre un home que en la guerra decidirà convertir-se en monjo els últims anys de la seva vida, mentre un enamoriscament aguaita. Basada en una idea originalment explorada pel cineasta en el curtmetratge que va fer per a la pel·lícula d'episodis "Words with Gods".

pinballonline.co.uk/productions/details/1598/On-The-Milky-Road

Llargmetratge a concurs al Festival de Venècia 2016 (Itàlia)

REPARAR A LOS VIVOS. 2016. França/Bèlgica. 103 minuts. Directora: Katell Quillévéré. Intèrprets: Anne Dorval, Emmanuelle Seigner, Tahar Rahim.

SINOPSI: Simon està vivint la vida d'una típica adolescent - surf, ciclisme i xerrar amb les noies - fins que un tràgic accident el deixa estès a un llit d'hospital, tècnicament viu, però amb mort cerebral. Si bé la notícia significa l´agonia de la seva família, que porta esperança agredolça per Claire, una dona a la llista d'espera per a un trasplantament de cor. Sense temps per perdre, els pares de Simon es veuen obligats a prendre una decisió dolorosa amb conseqüències per a les vides de persones que mai coneixeran.

www.curzonartificialeye.com/heal-the-living

Nominada al Millor Guió Adaptat als Premis Cèsar 2016 (França)

SU MEJOR HISTORIA. 2016. Regne Unit. 117 minuts. Directora: Lone Scherfig. Intèrprets: Gemma Arterton, Sam Claflin, Bill Nighy. Premi del públic Festival de Göteborg 2017.

SINOPSI: Londres, 1940. Amb la nació abatuda per la guerra, el ministeri britànic produeix pel·lícules de propaganda per aixecar la moral al país. En adonar de les seves pel·lícules podrien utilitzar "un toc femení", el ministeri contracta Catrin Cole (Gemma Arterton) com a guionista amb l´encàrrec d'escriure el diàleg femení. El problema sorgirà quan es desencadeni una autèntica batalla de sexes.

www.imdb.com/title/tt1661275/?ref_=fn_al_tt_1

Premi del Públic al Millor Llargmetratge - GÖTEBORG FILM FESTIVAL 2017 (Suècia)

(CATFILMS) JARABE CONTRA EL CÁNCER. 2017. Catalunya (Espanya). 55 min. Director: Albert Soler. Documental. VOC

SINOPSI: Des que el cantant Pau Donés (Jarabe de Palo) va saber a l'agost de 2015 que tenia un càncer de còlon avançat, va decidir donar visibilitat als tractaments a què era sotmès i a les seves pròpies reflexions, autofilmant-se. L'objectiu: desestigmatitzar i desdramatitzar la malaltia, aconseguint, entre altres coses, que tot això no li impedeixi seguir amb la seva activitat diària i fins i tot preparar un nou disc i una nova gira. El cantant tracta així també de reivindicar el treball abnegat i sovint poc reconegut dels professionals de la sanitat pública.

www.movistarplus.es/cero/jarabecontraelcancer

Presentarà la pel·lícula el seu director.

(CATFILMS) LA POLS. 2016. Catalunya (Espanya). 86 min. Director: Llàtzer García. Intèrprets: Guillem Motos, Laura López, Marta Aran. VOC

SINOPSI: El pare de Jacob i Ruth mor, però pocs minuts després de saber-ho en Jacob se n´oblida completament. Intentant entendre com pot haver-ho oblidat, Ruth aviat descobreix que el seu germà tampoc vol estar amb la seva família al tanatori. Com pot haver oblidat la mort del seu pare? Per què es nega a veure la seva familia? Què hi ha entre en Jacob i l´Alba? I què amaga la Ruth? Totes aquestes preguntes aniran encaixant poc a poc en el dia i mig entre la mort i l´enterrament del pare, temps que posarà a prova a tots els personatges i els deixarà sols davant les seves pors, els seus anhels, el dol i les convencions socials, portant les seves vides al límit.

www.astrolabifilms.com/lapols.php

Presentarà la pel·lícula el seu director.

Biznaga de Plata Millor Actriu Laura López - FESTIVAL DE CINE DE MÀLAGA 2016 (Espanya)

LA DOCTORA DE BREST 2016. França. 128 min. Direcció: Emmanuelle Bercot. Intèrprets: Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel, Charlotte Laemmel

SINOPSI: Narra la història real de la doctora Irène Frachon, la dona que el 2010 es va atrevir a plantar cara a la indústria sanitària i farmacèutica francesa, quan es va destapar l´escàndol mediàtic al voltant de la comercialització d´un controvertit medicament. Els seus efectes secundaris van provocar la mort de centenars de persones.

Nominada a Millor Actriu (Sidse Babett Knudsen) i Guió Adaptat - Premis Cèsar 2017 (França)

Nominada a Millor Actriu (Sidse Babett Knudsen) PREMI LUMIÈRE 2017 (França)

En col·laboració amb Cineclub Manresa

VENUS. 2016. Dinamarca, Noruega. 80 min. Direcció: Lea Glob i Mette Carla Albrechtsen.

SINOPSI: Dues joves directores daneses convoquen un càsting com a part del procés de recerca per filmar una pel·lícula eròtica de i per al sexe femení. En resposta a la crida, més de 100 dones apareixen al seu apartament i parlen directament a la càmera sobre les seves fantasies eròtiques, els seus desitjos i les seves frustracions.

www.eldocumentaldelmes.com/doc/venus

En col·laboració amb Cineclub Manresa / DOCSBarcelona

HOY EMPIEZA TODO. 1999. França. 107 min. Direcció: Bertrand Tavernier.

SINOPSI: Daniel Lefebvre és el director de l'escola infantil d'un barri marginal d'un poble miner del nord de França. Un dia, la mare d'una alumna arriba borratxa a l'escola, pateix un col·lapse i deixa allí el seu nadó i la seva filla de cinc anys. El director sol·licita llavors l'ajuda dels veïns, però l'únic que aconseguirà és que la seva tasca docent sigui qüestionada (FILMAFFINITY).

www.filmaffinity.com/es/film448577.html

Premi Internacional de la Crítica FIPRESCI, Menció d´Honor - FESTIVAL DE BERLÍN (1999)

Nominada al Premi al Millor Actor (Philippe Torreton) - PREMIS CÉSAR (1999)

Nominada al Premi al Millor Actor (Philippe Torreton) - PREMIS DEL CINEMA EUROPEU (1999)

En col·laboració amb l´Il·lustre Col·legi d´Advocats de Manresa / Consell Advocacia Catalana

Reconeixement CLAM

(CATFILMS) ABANDONATII. 2006. Catalunya (Espanya). 26 min. Director: Joan Soler. Documental. VOSE

SINOPSI: El final de la dictadura de Nicolae Ceaucescu comportà una precarietat econòmica a Romania, i un dels seus efectes va ser la proliferació de nens, orfes o no, que malvivien pels seus carrers. Joan Soler, guanyador del Goya a millor curtmetratge documental per Los Niños del Nepal, filma el dia a dia d´aquests nens que malviuen al subsòl de l´Estació del Nord a Bucarest entre la misèria i l´addicció a substàncies sintètiques.

www.mcu.es/comun/bases/cine/Anuarios/2006/P48906.pdf

Gran Premi del Cinema Espanyol - FESTIVAL INT. DE CINEMA DOCUMENTAL I CURTMETRATGE DE BILBAO - ZINEBI 2006 (Espanya)

Primer Premi - FESTIVAL INTERNACIONAL DE CURTMETRATGES I CINEMA ALTERNATIU DE BENALMÁDENA - FICCAB 2006 (Espanya)

Primer Premi - FESTIVAL CURT DE CIUDAD REAL 2006 (Espanya)

(CATFILMS) FAMILYSTRIP. 2009. Espanya. 75 min. Director: Lluís Miñarro. Intèrprets: María Luz Albero Calvo, Francesc Herrero, Francesc Miñarro Bermejo. VOE

SINOPSI: L'Espanya que es difumina. Assistim a l'elaboració d'un quadre, un retrat de família que ens revela una generació que desapareix: els nostres majors. Dos supervivents de la guerra civil i la postguerra ens relaten els seus més íntims secrets, que no són altres que l'aposta per la vida. Una altra visió de la nostra memòria col·lectiva ...

www.eddiesaeta.es/index_cine.html

Nominada a Millor Pel·lícula Documental - Premis Gaudí 2010 (Catalunya)

Presentarà la pel·lícula el seu director.

EL HERMANO BASTARDO DE DIOS. 1986. Espanya. 102 min. Director: Benito Rabal. Intèrprets: Francisco Rabal, Asunción Balaguer, Liberto Rabal, Agustín González, María Luisa Ponte. VOE

SINOPSI: Pepe Luis és un nen de 7 anys de Cuenca que va viure en pròpia carn els anys més durs de la Guerra Civil espanyola i la posterior dictadura fascista de Franco. Viu amb el seu oncle i els seus avis en una mateixa casa i, des de la seva mirada infantil, ens presenta els seus problemes i preocupacions. Una adaptació de la novel·la de José Luis Coll.

Amb la presència d´Asunción Balaguer, actriu.

Secció CATfilms

CUANDO LAS GOTAS SE HACEN LLUVIA. 2015. Espanya. 77 min. Director: José Gayá. Documental. VOE/C / SECCIÓ OFICIAL LLARGMETRATGES

LA FAMILIA (DEMENTIA). 2016. Espanya. 112 min. Directora: Giovanna Ribes. Intèrprets: Mireia Pérez, Lola Moltó, Pep Cortés, Ciro Maró. VOC / SECCIÓ OFICIAL LLARGMETRATGES

INDIOS Y VAQUEROS. 2016. Espanya. 4 min. Director: Emilia Ruiz. Intèrprets: David Crivillé, Yolanda Belvis. Documental. VOC / SECCIÓ OFICIAL CURTMETRATGES

L´ESTRATÈGIA DEL SILENCI. 2017. Espanya. 83 min. Director: Vicent Peris. / PANTALLA OBERTA

JARABE CONTRA EL CÁNCER. 2017. Catalunya (Espanya). 55 min. Director: Albert Soler. Documental. VOC / PANTALLA OBERTA

LA POLS. 2016. Catalunya (Espanya). 86 min. Director: Llàtzer García. Intèrprets: Guillem Motos, Laura López, Marta Aran. VOC / PANTALLA OBERTA

ABANDONATII. 2006. Catalunya (Espanya). 26 min. Director: Joan Soler. Documental. VOSE / HOMENATGE

FAMILYSTRIP. 2009. Espanya. 75 min. Director: Lluís Miñarro. Intèrprets: María Luz Albero Calvo, Francesc Herrero, Francesc Miñarro Bermejo. VOE / HOMENATGE

CLAM Kids

LA VIDA D´EN CARBASSÓ. 2016. Suïssa / França. Director: Claude Barras. Animació. VC

SINOPSI: En Carbassó és un nen de 9 anys, amb un nom estrany però una història única i alhora universal. Després de la mort sobtada de la seva mare, en Carbassó arriba a una llar d´acollida plena d´altres nens orfes, tan durs i tendres com ell. Tot i que al començament li costa trobar el seu lloc en aquest nou espai, en Carbassó descobrirà un món diferent, aprendrà a confiar, trobarà el veritable amor i construirà una autèntica família amb els seus nous amics.

www.indiesales.eu/my-life-as-a-zucchini-ma-vie-de-courgette

Premi Satellite ala Millor Pel·lícula Animada o de Tècnica Mixta

Premi al Millor Film d'Animació - ACADÈMIA DEL CIMEMA EUROPEU 2016

Premi del Públic al Millor Film Europeu - FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DE SANT SEBASTIÀ 2016 (Espanya)

Millor Film d´animació I guió adaptat - PREMIS CÈSAR 2016 (França)

Millor Pel·lícula i Premi del Públic - FESTIVAL D´ANNECY 2016 (França)

CLAM a l´Escola

AL SOSTRE DEL MON. 2015. França / Dinamarca. 81 min. Director: Remi Chayé. Animació. VCAT.

SINOPSI: 1882. Sant Petesburg. Sasha, una joveneta de l´aristocracia russa, ha estat sempre fascinada per la vida aventurera del seu avi, Olukin. Explorador famós, va fer construir una magnífic vaixell trencaglaç, el Davai, que no ha tornat de la seva darrera expedició a la conquesta del Pol Nord. Sasha decideix partir cap al Gran Nord seguin la pista del seu avi per tal de recuperar el famós vaixell.

CLAM als instituts

MUSTANG. 2015. França / Alemanya | Turquia | Qatar. 97 min. Director: Deniz Gamze Ergüven. Intèrprets: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu.

SINOPSI: En un petit poble, al nord de Turquia, cinc germanes òrfenes d'edats compreses entre els 12 i els 16 anys passen l'estiu en un jardí paradisíac de rialles i jocs innocents sobre les ones del mar Negre amb els nois de l'escola. No obstant això, la condició de la dona al país no trigarà a provocar rumors d'immoralitat i escàndol de les joves, així que els seus familiars, a través de l'àvia i l'oncle, decideixen fer-se càrrec de l'assumpte; és a dir, preparar-les i precipitar-les cap al seu destí de futures esposes.

www.filmaffinity.com/es/film394374.html

Millor Òpera Prima, Millor Guió Original, Millor Muntatge, Millor Música Original - PREMIS CÈSAR 2016 (França)

Premi Fassbinder ala Millor OperaPrima - PREMI DEL CINEMA EUROPEU 2015

Millor Pel·lícula Europea - PREMIS GOYA 2016 (Espanya)

LA HAINE. 1995. França. 95 min. Director: Mathieu Kassovitz. Intèrprets: Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui.

SINOPSI: Després d'una nit de disturbis en un barri marginal dels afores de París, tres amics adolescents, Vinz, Saïd i Hubert (un jueu, un àrab immigrant i un boxejador amateur negre, respectivament), són testimonis d'un fet en què el seu amic Abdel resulta ferit per la policia. El deambular per la ciutat, la violència entre bandes i els conflictes amb la policia són les constants en les 24 hores següents de la vida d'aquests joves.

www.filmaffinity.com/es/film927274.html

Premi a la Millor Direcció- FESTIVAL DE CINE DE CANNES 1995 (França)

Millor Pel·lícula, Millor Muntatge i Millor Productor - PREMIS CÈSAR 1996 (França)

Premi Fassbinder a la Millor Opera Prima - PREMI DEL CINEMA EUROPEU 1995

ACTIVITATS PARAL·LELES

Acte de presentació del festival

Divendres, 21 d´abril, a les 21.00 h. PLANA DE L´OM DE MANRESA

Performance artística -acte públic de presentació del festival. Amb la participació del Ballet Jove de Navarcles. Sota la direcció escènica d´Enric Llort i la direcció coreogràfica de Loli Rubio

Exposicions

EL CATALÀ AL CINEMA. Produïda per la Plataforma per la Llengua per denunciar el rol de les grans distribuïdores en una situació del tot insòlita i injusta per als espectadors de cinema catalanoparlants.

CINEMA I PAU. Una exposició produïda perla Fundació perla Pau. A partir d´alguns exemples de pel·lícules com Gandhi, Haz lo que debas, Paradise Now, i moltes més, l´exposició "Cinema i Pau" fa reflexionar el visitant sobre la cultura de pau, la noviolència, el desarmament, els conflictes oblidats, el terrorisme, el militarisme i el comerç d´armes.

Trobades professionals

TAULA RODONA. Amb representants del sector de l´exhibició, dels festivals, del videoclub i de la producció. L´acte es titula Noves vies de distribució i exhibició del cinema, per tractar sobre l´impacte de la digitalització en la indústria del cinema i en els circuits de distribució. Amb la participació de Joan Sala Mozo (Editor manager de Filmin); Aurora Depares (empresària de VideoInstan); Albert Triviño (coordinador i programador de Cinema Zumzeig) i Yonay Boix (responsable de premsa i programació); Joan González (director de festivals DOCS Barcelona i Paral·lel 40); Jordi González, gerent de Bages Centre 2003 i tècnic en cinema digital). Moderador: J ordi Bordas, crític de cinema.

XERRADA-COL·LOQUI. Amb la presència de diversos directors que debatran sobre la necessària PASSIÓ en el treball del cineasta, amb la participació de Juanjo Jiménez, director i productor especialitzat en curtmetratges, Palma d´Or 2016 i Nominació a l´Òscar al millor curtmetratge 2017 pel seu film Timecode (via Skype). David Victori. Escriptor i cineasta. guanyador del concurs Youtube´s Film Festival, fet que li va permetre fer la primera sèrie original de Youtube, Zero, produïda per Ridley Scott. Director dels curtmetratges Reacció i La Culpa, amb diversos premis. Gerard Quinto, crític de cinema a La Vanguardia i autor de nombrosos estudis i llibres. Codirector del curtmetratge Interior Família

Moderador: Miguel-Fernando Ruiz de Villalobos, crític de cinema

Conferències - debats - tallers

Al voltant de l´eix temàtic de la XIVa edició: Els herois de la salut

FESTIVAL INCLÚS. Presentació del festival i taller "Sentim el cinema", un taller experimental que pretén que l'espectador pugui viure una experiència sensorial i es pugui posar en la pell d'una persona amb diversitat funcional quan va a una sala de cinema. Per això, es projectarà un curtmetratge sense imatge però amb audiodescripció amb l´objectiu de percebre la pel·lícula a través de l´oïda; un segon curtmetratge amb audiodescripció en el qual els participants utilitzen unes ulleres que els permetran sentir una deficiència visual parcial; i un tercer que serà projectat sense so, amb subtitulació per a sords. Després de la projecció de cada curtmetratge, es farà un col·loqui sobre les sensacions viscudes, conjuntament amb els autors dels curtmetratges, per a posteriorment, v eure la pel·lícula amb tots els sentits.

METGES SENSE FRONTERES. Presentació d´aquesta organització d´acció mèdico-humanitària que assisteix a persones amenaçades per conflictes armats, violència, epidèmies o malalties oblidades, desastres naturals i exclusió de la atenció mèdica, a càrrec de Mercè Rocaspana, una infermera amb 16 anys d´experiència durant els quals ha treballat de coordinadora de projectes a països com Angola,la República Democràtica del Congo, Sudan, Sud Sudan, Síria. Ha treballat a projectes relacionats amb nutrició, desastres naturals, emergències, contextos de violència, amb desplaçats i refugiats. De moment, treballa com a Operations Health Advisor per a Mali, Niger i Guinea Bissau.

CREU ROJA. Acte per mostrar que tothom pot ser "heroi de la salut" per un dia. Taller de primers auxilis i utilització dels desfibril·ladors.

ALTHAIA. Presentació dels projectes de cooperació internacional que es duen a terme a dos hospitals africans a més de promoure noves iniciatives i campanyes. Actualmentla Comissió treballa en un projecte al Camerun i un altre al Senegal. L´acte anirà a càrrec dela Dra. Dolors Rosinés, metge traumatòleg, cap clínic responsable de Trauma del Servei de Cirugia Ortopèdica i Traumatologia d´Althaia, membre de Cooperació internacional d´Althaia i professor associat dela UIC.

DIARI VICE. Presentació d´un reportatge elaborat pel programa de Movistar+ Diario Vice sobre el problema de l´ablació. Amb la presència dels periodistes Dani Campos i Alba Carreras i del doctor Barri, primer metge d´Espanya en realitzar operacions de reconstrucció de clítoris gratuïtes.

Activitats off-Clam

Jornada

LA JUSTICIABILITAT DEL DRET A L´EDUCACIÓ. Organitzat per l´Il·ltre. Col·legi d´Advocats de Manresa, conjuntament amb el Consell de l´Advocacia Catalana .La Jornada posarà el focus en el dret a l´educació, donant veu a operadors jurídics, però també a les administracions públiques i als diferents col·lectius que integren la comunitat educativa per proposar i repensar diferents mecanismes per fer exigible el dret davant dels tribunals, una tasca que la societat, i l´advocacia de manera especial, ha d´abordar.

Activitats biblioteques

EXPOSICIÓ. "Rostres de la Mediterrània". Una proposta artística i participativa de la plataforma Stop Mare Mortum. La mostra amb obres d´artistes gràfics de 15 països d´arreu del món reflexiona sobre la situació que viuen les persones refugiades que intenten arribar a Europa a través del Mediterrani. Biblioteca Sant Valentí de Navarcles.

TERTÚLIA. "Parlem de llibres : En un lugar del Atlántico - El ventre de l'Atlàntic de Fatou Diome, escriptora senegalesa. Tertúlia conduïda per Ignasi Puig. Biblioteca Sant Valentí de Navarcles.

MOSTRA CLAM. Del 25 d´abril al 13 de maig. Exposició d´una mostra bibliogràfica relacionada amb la temàtica del Festival Clam. Biblioteca Sant Valentí de Navarcles.

EXPOSICIÓ BIBLIOGRÀFICA. Del 25 d´abril al 13 de maig. Exposició d´una mostra bibliogràfica relacionada amb la temàtica del Festival Clam. Biblioteca el Casino de Manresa.

CLUB DE LECTURA. "Un Diumenge a la piscina a Kigali" de Gil Courtemanche. A la Biblioteca el Casino de Manresa.

EXPOSICIÓ: "Mostra de cartells del Festival CLAM, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya". Una mostra dels cartells signats per la fotògrafa Eva Bozzo basats en retrats, durant les 11 primeres edicions del CLAM. Ala Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa, del 18 d´abril al 12 de maig.

Concerts i altres activitats

CONCERT. Organitzat pel Consell de Solidaritat de Manresa amb l´objectiu sensibilitzar en relació a les causes de la guerra a Síria i veure el paper de la societat civil en la promoció delaCultura dela Pau, visualitzar el paper de la música com a llenguatge universal perla Pau i recollir fons per a famílies d´Alep que pateixen directament el conflicte a Síria. El concert es farà aquest dissabte, 22 d´abril al Kursaal, amb la participació de diversos artistes de la comarca: Grups Combo Jazz i Cromàtics delConservatori Municipal de Música de Manresa; el Duet Amalgama; el pianista i compositor suís Ralph Zurmühle; i Oyuna Baturova Grup. Les actuacions es combinaran amb testimonis directes del drama de Síria.

VERMUTS ITINERANTS. Als carrers del Centre Històric de Manresa, a les 12 del migdia, acompanyats amb actuacions musicals música en 3 de les places del barri antic. Dia 29, actuació de Beñat Revuelta; dia 30, actuació Capità Pilgrim i Desquici; i dia 1 de maig, actuació Tribut The Missing Leech i Ran Ran Ran.

EXPRESSA´T. Mostra d´un projecte en ART I EDUCACIÓ amb una metodologia innovadora que parteix de l'Arteràpia i les arts escèniques: teatre, dansa expressiva, Clown, investigació i creació de personatges, tècniques teatrals per a la comunicació i expressió...