Un conte il·lustrat sense paraules per glosar la llegenda de Sant Jordi i un estudi de la solsonina Claustre Rafart sobre la relació que Picasso va mantenir amb els editors Gustavo Gili són les dues darreres novetats de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, un segell que es manté al marge de les dinàmiques comercials del sector però que també proposa algunes novetats per a la cita de Sant Jordi d'aquest diumenge.

De versions i adaptacions en diversos formats de la història de Sant Jordi n'hi ha per parar un tren. En un bell volum editat pel segell montserratí, Àfrica Fanlo proposa passejar la mirada per les pàgines d'un llibre que no té lletres ni paraules. El relat té una estructura narrativa però convida els lectors a explicar-la i imaginar-la cadascun amb les seves pròpies frases. La llegenda del cavaller Sant Jordi esdevé així una lectura diferent de l'habitual.

Claustre Rafart és una de les grans especialistes en l'obra de Picasso que hi ha avui dia al país. Comissària d'exposicions, ara fa una nova aportació al coneixement de la vida del geni malagueny amb el llibre Pablo Picasso i els editors Gustavo Gili.

L'artista va tractar inicialment amb Gustavo Gili Roig, fundador de l'editorial, i van mantenir una relació professional. Posteriorment, a la feina s'hi va unir l'amistat quan el contacte es va fer amb Gustavo Gili Esteve. L'experta solsonina narra aquest episodi del vessant barceloní de Picasso.