Pegàs, el cavall alat. Aquest és el títol del debut en la narrativa del manresà Josep Sucarrats i Garriga (1976), una història de fantasia, d´aventures, adreçada al públic juvenil, que neix de la imaginació de l´autor però, també, d´un projecte real que continua.

Anem a pams. Fa una dècada que Sucarrats treballa produint i actuant amb espectacles amb cavalls, molts amb la companyia de teatre Drakonia. El 2011, el manresà va assumir el projecte de crear un Pegàs per a un espectacle en directe, un cavall real amb ales mecàniques incorporades. Ell, enginyer mecànic per la UPC i llicenciat en Relacions Públiques i Publicitat a la Universitat de Girona, en va dissenyar les ales, i el Pegàs es va introduir, definitivament, en la seva vida.

Ara, comença un projecte nou, amb la seva pròpia productora, i el 15 de juny estrenarà al castell medieval Comte de Valltordera un nou Pegàs amb tecnologia robòtica, un prototip desenvolupat per l´equip del departament d'Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial de la UPC.

I on entra el Pegàs del llibre? «Volia que aquest cavall real tingués una història». I va posar fil a l´agulla. Pegàs té un llibre, tindrà un espectacle que s´estrenarà el 5 de maig per als alumnes de segon d´ESO de la Joviat -i que el curs que ve vol entrar a formar part dels circuits escènics escolars- i ja té una joia, dissenyada pel manresà Mon Taller de Joieria. En aquest establiment del carrer d´Urgell, el manresà presentarà el llibre, diumenge, a les 17.30 h, amb actors de La Central de Teatre, que en llegiran fragments. Autor i Pegàs, diu, han fet una autèntica cursa de fons.

Pegàs, el cavall alat és una autoedició de la qual Sucarrats ha fet un tiratge de 500 exemplars. No va rebre «cap resposta» de les editorials on va enviar el manuscrit i va decidir «tirar endavant». El llibre es podrà comprar per Internet i ara, coincidint amb Sant Jordi, surt l´edició catalana. Al maig, la castellana, i al juliol, l´anglesa i la francesa. Sucarrats va escriure el llibre l´any passat, a Gran Canària, on va treballar durant vuit mesos com a especialista de cinema: «tenia molt temps lliure i va ser un repte personal. No tinc pretensions de gran autor, només la de compartir una història».

L´amor pels cavalls, el respecte, la família i, sobretot, que «les nostres pròpies aventures existeixen». És el que vol ser Pegàs, el cavall alat, un llibre d´«emocions». El Pegàs apareix en forma mitològica i com a personatge, però la protagonista és una nena, l´Aura, d´11 anys, que viurà «les seves pròpies aventures» en un poble imaginari situat en una imaginària edat mitjana. De moment, diu, els lectors han respost «molt bé», i ja prepara la segona part.