El porxo de la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona torna a exhibir les cinc pintures murals romàniques que des dels anys cinquanta es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). De fet, es tracta d'una rèplica d'aquest conjunt pictòric datat del segle XII i que s'ha fet gràcies a la tècnica de restauració pictòrica papel gel. Exhibir-les (encara que no siguin les originals) «era una reivindicació històrica», va subratllar ahir al matí l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, durant la visita a la col·legiata que va fer acompanyat del conseller de Cultura, Santi Vila. Estruch no podia amagar la seva satisfacció: una reproducció com aquesta «no s'havia fet enlloc i ha quedat impecable».

El projecte de restitució de les pintures l'ha desenvolupat l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural en el marc del programa «Patrimoni en acció», impulsat pel departament de Cultura i l'Obra Social La Caixa, que l'ha finançat amb 173.089 euros. Vila remarcava que «accions com aquesta fan que es trobi l'equilibri perfecte entre els museus nacionals de referència i el patrimoni dels pobles» i va afegir que «des del govern andorrà s'han posat en contacte amb nosaltres per fer el mateix al seu país». Després d'uns anys apostant pel romànic, el conseller va avançar que la Generalitat està preparant una nova acció, ara per dinamitzar el gòtic.

Les pintures de la galilea de la col·legiata de Sant Vicenç, que en la documentació històrica apareix com a porxos pintats, van ser descobertes el 1953. Anys més tard es van arrancar amb la tècnica de l' strappo, traspassades a tela i traslladades al MNAC, on estan actualment exposades. Aquest conjunt de frescos és presidit per la imatge del Crist en Majestat, envoltat pels símbols dels evangelistes. Als seus costat, s'hi representen la Presentació del Temple, l'Assumpció i Glorificació de Maria i la Flagel·lació de Crist. Tot i que el conjunt pictòric data del segle XII, posteriorment, al segle XIV, s'hi va afegir una pintura que recrea la història de la defensa de Girona de l'any 1285 comandada per Ramon Folc VI de Cardona en nom del rei Pere el Gran.

Paral·lelament a la restitució de les pintures murals, s'ha museïtzat l'interior de la col·legiata de Sant Vicenç amb l'objectiu d'explicar als visitants la història de l'edifici i els elements arquitectònics més destacats d'aquesta obra mestra de l'arquitectura catalana del segle XI. S'han instal·lat diversos plànols amb informació històrica de l'edifici i un audiovisual que explica el procés de restitució de les pintures murals del porxo.