L'antropologia no tan sols vol alçar el cap i ser més visible per a la ciutadania. Aquesta disciplina científica que estudia la diversitat del món focalitzada en l'ésser humà també es vol descentralitzar i avui surt de Barcelona per celebrar a Manresa un dels actes de la segona edició de la Setmana de l'Antropologia, amb el gran alicient de descobrir el treball de tres especialistes de la capital del Bages. La taula rodona «L'antropologia: de la recerca a la intervenció social en l'àmbit local. Experiència de camp de tres antropòlegs/ es manresans/es», que és oberta al públic, té lloc a les 7 de la tarda a la sala d'actes del Casino.

«Quan dius que fas d'antropòloga, la gent es pensa que ets Indiana Jones, la forense de Bones o un paleontòleg», explica la manresana Mònica Martínez, membre de la junta de l'Institut Català d'Antropologia: «per exemple, jo he treballat amb un poble panameny, els guna, i he conviscut molt amb ells, però el nostre espai d'actuació és ampli. Hi ha qui treballa sobre l'àmbit urbà, l'alimentació, la salut, les migracions... Allò que ens caracteritza és, sobretot, el treball de camp».

Martínez conduirà avui la taula rodona que presentarà el treball de tres doctors en la matèria que han realitzat part de la seva investigació a la ciutat: Núria Empez (Universitat Autònoma de Barcelona), Josep Lluís Mateo (UAB, ICA) i Roser Nin (Universidad Nacional de Educación a Distancia). «Mateo -apunta Martínez- ha estudiat el món àrab i ha fet un treball de camp a Manresa centrat en la comunitat marroquina». Nin ha tractat la qüestió dels joves i la violència, mentre que Empez «explicarà la seva experiència en el tema dels menors migrants que arriben sense companyia adulta».

Per a l'Institut Català d'Antropologia, els actes de la Setmana ( www.antropologia.cat) serveixen per donar a conèixer una disciplina que «no existeix en el cur-rículum escolar». Tot i que ara ja té una titulació universitària pròpia, aquesta matèria és molt poc coneguda pel gran públic, i això dificulta que els joves puguin desenvolupar un interès a apuntar-s'hi. «L'antropologia et proporciona una mirada crítica sobre la realitat que és molt necessària», comenta Martínez.