Emir Kusturica va presentar a Venècia, el 2016, la seva tornada al cinema, després de gairebé una dècada. Ho va fer amb el film On the Milky Road, on el director serbi mostrava, per bé i per mal, la seva faceta més excessiva i romàntica al costat de Monica Bellucci. Amb la guerra dels Balcans de rerefons, On the Milky Road obrirà avui el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (Clam), que arrenca una catorzena edició plena de canvis, començant pel nom i continuant per l'expansió del certamen: el Clam passa a tenir dues seus permanents, Navarcles (a l'Auditori Agustí Soler i Mas) i Manresa (l'Espai Plana de l'Om); i una tercera, Navàs (a la sala d'actes de la Biblioteca), que serà itinerant.

L'estrena serà avui a Manresa, a l'Espai Plana de l'Om (21.15 h). I el film de Kusturica serà el primer de la quarantena (10 curts a concurs i 30 llargs, 6 dels quals a concurs) que es podran veure fins al 7 de maig en les diferents seus. La temàtica triada en aquesta edició és «Herois de la salut». I entre els films que hi apunten directament hi ha La doctora de Brest (programat diumenge, amb Cineclub Manresa), sobre la història real de la doctora Irène Frachon, que va plantar cara a la indústria farmacèutica francesa.

Aquest primer cap de setmana (inclòs el dilluns, festiu), els espectadors podran gaudir de quatre dels sis llargs a concurs ( Exil-sur-Scène, de Marina Paugam i Jean-Michel Rodrigo; La família, amb la presència de la directora Giovanna Ribes; Una lucha contra el tiempo, amb el director Pepo Madruga i Quan les gotes es fan pluja, també amb l'assistència del director, José Gayá. Els curts a concurs es podran veure a Navarcles abans de les projeccions dels llargmetratges i a Manresa, en una única sessió, dilluns, a l'Espai Plana de l'Om (16.30 h). De la secció Pantalla Oberta es projectaran deu films ( www.clamfestival.org).