La Capella de Música de Montserrat serà l'encarregada d'obrir, dissabte, la vuitena edició del cicle «Música i Romànic», a l'antiga església parroquial de Callús, rehabilitada recentment com a espai polivalent. El cicle, que tindrà quatre concerts, manté intacta la filosofia amb la qual la va fer néixer Amics de l'Art Romànic del Bages: apropar el públic a les esglésies romàniques de la comarca amb concerts pensats per aquests espais. I la proposta s'ha consolidat.

A més de Sant Sadurní de Callús (29 d'abril) , el cicle visitarà Santa Maria de Camps (14 de maig), Sant Cristòfol de Castellbell i el Vilar (28 de maig), i Sant Sadurní de Salelles (11 de juny). Abans dels concerts es farà una visita guiada als temples: Marc Torras (Callús), Goretti Vila (Camps), Francesc Villegas (Castellbell i el Vilar), i Jordi Piñero (Salelles). Les visites començaran a 2/4 de 7 de la tarda i, mitja hora més tard, els concerts. El preu per recital és de 10 euros.

El cor d'homes de la Capella de Música de Montserrat, format l'any 1997 majoritàriament per antics escolans obrirà el cicle a Callús amb un repertori de música antiga centrada en la música religiosa medieval i del Renaixement.

El segon concert serà el 14 de maig a l'església de Santa Maria de Camps, a càrrec del Quartet Matisse, format per joves estudiants de l'ESMUC, Andrea Santiago (violí), Gil Sisquella (violí), Bernat Santacana (viola) i Queralt Adam (violoncel), els tres darrers antics alumnes del conservatori manresà. El grup de corda, que neix sota el mestratge del Quartet Casals, oferirà el programa De Mozart a Prokofiev, 160 anys d'evolució.

Sant Cristòfol de Castellbell i el Vilar serà l'escenari del tercer concert, el 28 de maig. Hi actuarà cantant Lucía Samitier Osset que interpretarà Lux Pepetua, cants de tradició medieval que tenen en comú la seva vessant espiritual.

El darrer concert, l'11 de juny a l'església Sant Sadurní de Salelles, tindrà com a protagonistes Airun. El grup es nodreix de la música antiga i d'arrel tractada des de la contemporaneïtat. Airun combina composicins pròpies amb poesia i textos de Ramon Llull o de Teresa de Jesús.