El Centre d´Estudis del Bages, la Fundació Independència i Progrés i el Moviment Cristià Comunitari de Manresa organitzen la segona Jornada Joan Vilar i Costa, que tindrà lloc el proper dissabte, dia 6 de maig, al Casal de l´Església (Era Firmat, 1-3, Manresa).

La Jornada d´enguany té com a lema La lluita contra la marginalitat social. I comptarà com a ponents amb Enric Canet, del Casal dels Infants del Raval de Barcelona; Jesús Lanao, jesuïta obrer; i Roser Blázquez, de la comunitat Els Avets de Moià, dedicada a l´atenció a persones discapacitades. Començarà a les 9h del matí i acabarà cap a la 1h del migdia. La jornada és oberta a tothom.

Joan Vilar i Costa (1889-1962) va ser un jesuïta manresà que va deixar l´orde per fer-se capellà secular els anys vint del segle passat. Catalanista i dedicat als més pobres i marginats, es va haver d´amagar durant els primers mesos de la guerra civil, si bé després va poder fer emissions cristianes per la ràdio de la Generalitat. Va rebutjar la carta dels bisbes espanyols en què es donava suport a Franco. I va anar a l´exili acompanyant els milers de refugiats per la guerra civil a Argelers, al sud de França. Va romandre com a capellà-obrer en aquest país fins a la seva mort a Tolosa de Llenguadoc.

La Jornada Joan Vilar i Costa vol ressaltar els valors de l´espiritualitat i el compromís social i es dedicarà cada any a un aspecte concret d´aquests valors. Enguany s´ha considerat important dedicar-la a la lluita contra la marginalitat social amb tres testimonis rellevants que, des de les seves conviccions religioses i espirituals, lluiten per una societat inclusiva.