María del Mar Rodríguez Carnero Lamari (Màlaga, 1975) ha estat tota la seva trajectòria musical vinculada a Chambao. Però bufen temps de canvis. La gira de presentació de Nuevo Giro (2016), produït amb Eduardo Cabra Visitante, de la formació Calle 13 i nominat als Latin Grammy 2016, és l'última etapa que capitaneja a bord de Chambao. Avui actua a les 10 de la nit a la sala Stroika de Manresa en el primer cop que visita la ciutat.

Quin repertori oferirà a Manresa?

Serà un concert de dues hores. Hi haurà cançons de flamenc chill de bases electròniques que recorden els primers anys de Chambao i temes de l'últim disc.

El disc «Nuevo Ciclo» va néixer arran d'uns viatges que veu fer, oi?

Exacte. És un disc que està inspirat en diferents viatges i el títol de Nuevo Ciclo sorgeix d'això. Em va marcar molt el Cabo Polonio, d'Urugai. Allà va sortir la cançó de La raíz i Imagina. A aquesta última li tinc una gran estima.

A part d'aquestes dues cançons, què hi ha dels viatges en el disc?

Sobretot la part narrativa de les cançons, la sensació de sentir que una nova etapa dins meu empeny amb força i que estava a punt de sorgir projectada a l'exterior.

Quan s'adona que aquest canvi s'està gestant?

Una mica després dels viatges. Sempre t'adones del que ha passat quan ja ha passat. Vaig veure com havia sigut el procés de superació del càncer després que l'hagués superat. L'ésser humà és així. La vida animal que portem a dins sosté l'emoció i el patiment i ho fa perquè no interfereixi tant a la vida real.

Què conserva el grup després de tants anys tocant junts?

Ho conserva tot i res a la vegada. Chambao va començar el 2001 amb Daniel Casañ, Eduardo Casañ i jo, i des de llavors s'han anat fent canvis i amb el temps només he quedat jo. L'essència inicial segueix sent present però sense les persones que el van fundar.

Encara queden força concerts de la gira però li sap greu posar punt final a Chambao?

No em sap greu. Chambao m'ha permès fer de la música una realitat i la meva professió. La música per mi és part de la meva família, del meu desenvolupament musical i personal. No pertanyo a una família d'artistes ni he estat en milions de projectes, només he estat a Chambao. Dono les gràcies per poder-me dedicar a una professió tan bonica i dura. Però no poso punt final a Chambao. De cara als nostres fans el 2017 suposa la fi del grup però en el meu cor, Chambao seguirà present.

Continuarà als escenaris amb un estil similar al que ha li han conegut amb Chambao?

Dels 16 anys que fa que existeix Chambao, en fa 12 que componc els temes. Sóc la mateixa i faré un estil flamenc semblant. M'agrada fusionar el flamenc amb la meva veu i les meves lletres. Seré una mica més lliure per decidir si introdueixo o no electrònica als temes.