«Ens hem fet grans». Literalment. La llibreria Papasseit de Manresa inaugurava ahir la seva nova seu, al carrer de Barcelona número 25, després de quatre anys a la plaça de Gispert. Un canvi que els seus responsables, Anna Roca i Miquel Sanchis, es van començar a plantejar quan els poc més de seixanta metres quadrats de l´establiment del barri antic ja no van poder encabir més llibres: «la manca d´espai es va convertir en un autèntic problema».Continuen fidels al llibre de segona mà, que és el que omple les prestatgeries, però volen créixer en títols nous i ampliar el catàleg d´editorials amb les quals treballen. Ahir, la nova llibreria que té, també, un espai diferenciat per a exposicions, es va omplir en la inauguració i, fidel a la seva filosofia, ho va fer amb poesia i música. A les noves prestatgeries ja hi havia 1.500 títols més que a les antigues.

La Papasseit s´havia convertit en un punt de referència cultural al barri antic de Manresa. Per la seva especialització i per la programació cultural que hi desplegava. La degradació de la Gispert, en especial en els darrers mesos, també la va notar a la llibreria: «cada cop hi circulava menys gent», expliquen. Malgrat tot, van començar buscant un nou local, amb més metres quadrats, «al mateix barri, però ha estat impossible». Els locals requerien de grans reformes que encarien el preu final. Així que, expliquen, «vam anar ampliant la zona» fins arribar al carrer de Barcelona amb la idea, però, de mantenir l´esperit «low cost» del projecte inicial: «no podíem fer una gran inversió i tampoc era l´objectiu: seria com trair els principis que ens van portar a obrir la primera llibreria». Una foto de la Papasseit de la Gispert es podia contemplar ahir a tocar del taulell dels llibreters.

Amb el nou local neixen també nous objectius. Sanchis i Roca expliquen que una de les línies a seguir és ampliar el catàleg de llibres nous «tenint, com fins ara, un criteri selectiu». Continuaran l´estreta relació que sempre han mantingut amb petites editorials, com LaBreu Edicions i Edicions Terrícola, però creuen que ha arribat el moment de plantejar-se treballar també amb segells més grans, com Edicions de 1984 i Anagrama. Però «créixer a poc a poc», remarca Sanchis.

La Papasseit mantindrà de moment els mateixos horaris: de dilluns a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16. 30 a 20.30 h. Dilluns al matí, tancat.