Diu Joan González, productor i director del Festival Internacional de Cinema Documental DocsBarcelona, que el documental, com a gènere cinematogràfic, és com «les patates fregides: si en proves una, repeteixes». Ho explicava ahir a l'Espai Plana de l'Om, seu del documental del mes i de Cineclub Manresa (quan les projeccions no són en 35mm), i on es projectaran sis documentals d'un festival que celebrarà dues dècades descentralitzant la programació. Sis ciutats de la província de Barcelona es convertiran durant el maig i el juny en seus, també, del festival, entre elles Manresa i Berga. I l'experiència, si funciona, es vol mantenir. Sense que calguin aniversaris. Com una mena de taca d'oli «que es va estentent».

El festival se celebra del 18 al 29 de maig a Barcelona i les projeccions a Manresa, Berga, Granollers, Vilafranca del Penedès, Badalona i la Garriga es faran del 18 de maig al 9 de juny. A Berga, els dies 18, 20, 25, 27 i 28 de maig, i a Manresa concentrada en tres dies, 7, 8 i 9 de juny. González, acompanyat ahir per Conxita Parcerisas, de CineClub Manresa, i Anna Crespo, regidora de Cultura, explicava que, des de l'inici del DocsBarcelona, «l'objectiu era anar a buscar el públic allà on es troba».

Els 35 mm no ho posaven fàcil però l'evolució tecnològica fa que «la democratització audiovisual» quan es tracta «de projectar la mateixa pel·lícula al mateix temps en diferents poblacions» ara sigui factible. La proposta té el finançament de la Diputació. I si hi ha una població on els promotors de DocsBarcelona tenien clar que havia de ser seu del festival, aquesta era Manresa: «sempre s'ha apuntat a les nostres propostes». L'exemple és el Documental del Mes, prolongació del festival al llarg de l'any i el territori, amb sessions a Manresa des dels seus inicis. El documental viu un moment dolç i a la capital del Bages, subratllava ahir Parcerisas, plenament «consolidat».

Per a la tria de seus de DocsBarcelona es demanava que en el projecte s'hi involucrés l'Ajuntament de la població i una entitat que ho dinamitzés. A Berga, les projeccions es faran al Teatre Patronat amb l'associació Cinema Internacional 9.5 mil·límetres.