«Estic molt content per aquest reconeixement». Així ho declarava ahir a Regió7 l'historiador berguedà Albert Rumbo i Soler (Berga, 1971), que ha guanyat el 27è Premi Joan Profitós d'Assaig Pedagògic que convoquen la Fundació Joan Profitós i la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Amb la seva obra Llegendes del Berguedà. Un actiu pedagògic excepcional Rumbo ha aconseguit un guardó dotat amb 2.500 euros. A més, l'organització queda facultada per fer una primera edició del treball de 1.200 pàgines d'entre 100 i 1.000 exemplars en el període d'un any.

Segons ha explicat el seu autor, el treball recull 430 llegendes de la comarca, les classifica i les comenta. És fruit d'anys de treball de recerca i documentació. Fonts de l'organització han explicat que «es tracta d'una aportació que té el valor de donar a conèixer un llegat cultural que forma part del nostre patrimoni, i alhora constitueix un material didàctic excepcional per integrar les noves generacions d'alumnes».

Albert Rumbo fa un estudi del valor pedagògic que poden tenir aquest relats. Ha dividit el treball en 3 grans categories: llegendes del món natural (63), del món sobrenatural (144) i del món humà (223). Per temàtiques, els tres primers llocs se'ls emporten les que esmenten fets i personatges populars amb 41 llegendes, el de llegendes de mares de déu trobades amb 39 i les que parlen de bruixes i bruixots (37). Albert Rumbo explica que el recull inclou documents sobre llegendes i testimonis orals que ha anat a buscar als municipis de la comarca.