En la Manresa que despertava de la llarga nit del franquisme, una voluntat de renovació de l'ensenyament musical va germinar en la creació de l'escola Esclat. El curs 1976-77 va obrir portes, gràcies a l'empenta inicial de Josep Padró i Onofre Boqué, un centre pel qual han passat centenars d'alumnes de totes les edats durant quatre dècades. Aquest diumenge, el teatre Kursaal de la capital bagenca s'omplirà amb motiu de l'espectacle de cloenda de la celebració del quarantè aniversari d'aquella afortunada iniciativa.

Dos centenars de nenes i nens de 3 a 18 anys prendran part en La llavor, el muntatge que ha escrit Cristina Zafra amb música original de David Martell. La peça s'ha gestat al llarg del curs i rubrica la commemoració que ha servit a l'entitat no tan sols per mostrar les fites de la seva història, sinó també per fer balanç del trajecte re-corregut.

« La llavor parla dels grans temes de la humanitat: la guerra, l'amor, l'amistat... la figura de la llavor ens serveix de metàfora per parlar de les dificultats i dels dubtes que implica el fet de créixer», apunta Cristina Zafra. L'elaboració del muntatge ha implicat alumnes i professors amb la intenció original de tractar els diferents vessants de l'ensenyament que s'imparteix a l'Esclat. «No estem davant d'una cantata: ho definim com un musical en el qual els participants canten, tot i que també hi ha un petit grup amb una desena de músics», afegeix.

Els estudiants mostraran a l'escenari el treball vocal realitzat en els darrers mesos, i estaran acompanyats per una base instrumental proporcionada per la banda de professors en la qual col·laboraran uns quants aprenents de combo. Per la seva part, els alumnes de SAMI interpretaran una composició per a instruments d'Orff de Pep Torras. Així mateix, l'alumnat s'ha implicat en la globalitat del procés creatiu de l'espectacle: coreografies, escenografia, treball de so i elaboració d'audiovisuals. «Un altre aspecte destacat és que els més grans han apadrinat els petits per ajudar-los durant l'espectacle i fer-se'n responsables», va indicar Ariadna Padró, docent de l'Esclat i una de les ànimes de la creació de La llavor.

Els espectadors seran testimonis del conflicte entre el bé i el mal que una llavor protagonitza amb dos centenars d'infants i joves interpretant quinze peces musicals. «Sense narració, la història l'expliquen les cançons, així com uns vídeos en els quals surten els nois i les noies», comenta Anna Soler, que també forma part de l'equip educatiu de l'Esclat: «tampoc no hi ha dansaires, però tothom balla. Es crea un efecte plàstic amb el moviment dels cantants».

David Martell ha estat el responsable d'aixecar una partitura que inclou «diferents estils musicals, des del punk fins al gospel». Una banda sonora original per a un dels projectes més rellevants dels quaranta anys de vida de l'Esclat. La música ajuda a transportar l'espectador a diferents paisatges i situacions, i s'inicia amb ritmes de percussió corporal que anuncien el naixement de la vida. Per a cada situació viscuda per la llavor, una música adequada que desemboca en la gran batalla en la qual estan en joc la pau i la vida.

La festa prevista per a les 7 de la tarda del diumenge s'iniciarà una hora abans al pati del Kursaal, on Damià Olivella, que és professor de l'Esclat, dirigirà una breu actuació dels seus alumnes per ambientar l'arribada dels espectadors. Amb la posterior representació es posarà el punt final a la celebració del 40è aniversari, que es va iniciar a l'entorn de Sant Jordi de l'any passat amb una exposició sobre la història de l'entitat. Des d'aleshores, s'han dut a terme diferents activitats, com la Setmana Cultural. Una demostració de la vitalitat d'una entitat cabdal en el paisatge cultural de la ciutat de Manresa des de la represa de la democràcia.