Els tabús s´esberlen sobre l´escenari d´un teatre sobretot si s´injecta grans dosis d´humor. La religió, el sexe i la política es desdramatitzen i tractats amb gràcia, de forma irreverent, configuren un còctel que funciona bé als teatres. Dos programadors de les nostres comarques parlen de l´humor i els temes controvertits a les sales. En especial de sexe, perquè aquest cap de setmana es podrà veure a Manresa Orgasmos, amb Roger Pera i Sam Sánchez (avui), i 50 sombras de Andreu 2, amb Andreu Casanova i Beatriu Castelló, a Calaf (demà).

Joan Morros, responsable del Galliner, entitat que programa espectacles al Kursaal, creu que el teatre és una bona plataforma per abordar els temes tabús. «El fet de tenir una sala plena ajuda que ningú se senti violent. El públic es pot identificar amb els personatges amb més facilitat i veure la reacció de la resta de la gent fa perdre el pudor».

En els darrers anys, a Manresa s´han presentat unes quatre obres en què el sexe i l´humor eren els protagonistes. Una de les funcions més importants que recorda Morros és Tengamos el sexo en paz, creada per Nobel Dario Fo i la seva dona, Franca Rame, amb la qual va obtenir un gran ressò teatral. «No hem portat gaires espectacles a Manresa on el sexe tingués un paper tan destacat, però sempre han tingut força èxit. Tengamos el sexo en paz amb Charo López va omplir el teatre Conservatori i el públic no va parar de riure», assegura Morros.

El màxim responsable del Galliner considera que aquest tipus d´obres funciona amb qualsevol tipus de públic. «La gent no es talla gaire a l´hora de venir a veure un espectacle sobre sexe. És un tema universal».Hereus del llegat franquista

Òscar Balcells, director del Teatre de l´Aurora d´Igualada, que la setmana que ve celebra vint anys, creu que el món de l´escena «ha jugat un paper important a l´hora de superar qualsevol mena de tabú, i l´humor és una eina ideal per tractar aquests temes. Malgrat això, els espectacles on el sexe es converteix en un element essencial del muntatge no són majoritaris, i de fet, Balcells no en recorda cap en concret a l´Aurora. Els temps han canviat i Balcells opina que la societat ja no té cap mena de vergonya de parlar obertament de qualsevol tema: «personalment crec que és un debat més que superat». Creu que els 40 anys de repressió franquista i els forts valors religiosos van generar una societat molt més tancada, que no s´atrevia gaire a parlar del sexe. «La censura impedia que al teatre es poguessin dur a terme segons quines obres», indica. Però la censura també va afectar altres plataformes com el cinema. «La dictadura censurava qualsevol escena una mica picant. I això ajudava a crear que per molta gent el sexe fos un tema tabú».

«Si ens comparem amb el Grey, tots els homes hi sortim perdent»

Andreu Casanova va escriure, dirigeix i interpreta 50 sombras de Andreu 2, una paròdia sobre 50 ombres més fosques. L´espectacle, en què també apareix Beatriu Castelló en el paper d´Anastasia Steele, ridiculitza el fenomen mundial que va generar el senyor Grey i els seus gustos sexuals singulars. És la segona funció que crea relacionada amb la trilogia. Dissabte a 2/4 d´11 de la nit seran a Calaf.

L´objectiu del seu espectacle és tombar mites i llegendes sobre 50 ombres de Grey?

Sí, i fem la paròdia de com seria el senyor Grey del llibre a Barcelona. A l´obra te´l presenten com un home multimilionari, que té un helicòpter i altres luxes. Jo mostro un tio molt més ridícul que sexualment catxondo. Però, és clar, si els homes ens comparem amb el Grey del llibre, tots sortim perdent.

El sexe és un tema tabú encara?

Crec que ho és cada vegada menys. Veig que la gent que ve a l´espectacle està molt predisposada a fer broma sobre aquest tema, i això s´agraeix.

I com és?

La societat està avançant i s´està obrint molt més. El sexe s´està normalitzant i un dels factors que ajuda és un fenomen tan multitudinari com la trilogia de 50 ombres de Grey.

Des de l´escenari es nota si hi ha una certa broma sexual que genera pudor en l'espectador?

En la meva obra no es nota. El tipus de públic que la ve a veure és molt concret. És difícil que vingui algú sense que sàpiga les bromes que farem. El fenomen Grey ha estat mundial i el públic vol i espera que en fem broma. No vindran a veure com parlem del Nadal i dels sopars magnífics de família, però sí que hi ha funcions que veus que hi ha espectadors que no encaixen bé alguna broma.

«Orgasmos»: una comèdia sobre les diferències entre homes i dones

El popular actor Roger Pera, que ha treballat en el món del teatre, el cinema i la televisió, protagonitza juntament amb l´actriu Sam Sánchez Orgasmos, una comèdia sobre el sexe. En femení i en masculí. L´espectacle en forma d´esquetxos mostra les virtuts, diferències, avantatges i debilitats sobre les relacions entre homes i dones. La funció, queden avisats els espectadors, ofereix «la fórmula perfecta per obtenir un orgasme deliciós». La comèdia creada per Dan Israely i dirigida per Óscar Contreras es podrà veure a la Sala Gran del teatre Kursaal de Manresa avui a les 9 del vespre.