El Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam (FIOM 2017) torna a posar-se a disposició d´organistes i d´artistes de renom per oferir programes musicals de qualitat. Els quatre concerts d'aquesta setena edició tindran lloc a la Basílica de Santa Maria de Montserrat els dissabtes 24 de juny, 15 de juliol, 12 d´agost i 9 de setembre, a les 21h i l'entrada serà, com sempre, lliure.

Aquests espectacles musicals també es podran seguir en directe a través de Montserrat Ràdio (100,6FM ) i de Montserrat TV. Els dels dies 16 de juliol i 13 d´agost s´emetran en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local. Catalunya Música enregistrarà algun dels concerts, que emetrà més endavant. El FIOM 2017 compta amb la col·laboració de Reale Seguros.

Dins el cicle de solistes de l´orgue, el concert que obre el FIOM 2017, el dissabte 24 de juny, té accent femení: l´organista Loreto Aramendi, titular de l´orgue Cavaillé Coll (1863) de la Basílica de Santa María del Coro, de Sant Sebastià. Amb un accent en la música romàntica, es podran escoltar obres de J. S. Bach i música contemporània, en especial l´obra singular de Georg Ligeti (1923-2006).

Dins el capítol de grans solistes europeus, el FIOM 2017 acull el professor d´orgue del Conservatori Superior de Praga, el mestre Michal Novenko. Serà el dissabte 15 de juliol. En el seu programa presentarà música que mostrarà totes les possibilitats de l´orgue Blancafort. Es podrà escoltar J. S. Bach i també música escrita per aquesta Basílica de Montserrat, concretament els Cinc Versos de mig registre del P. Miquel López (1669-1723), un dels grans representants del barroc català de l´Escola de Montserrat. Igualment, tal com és característic dels seus programes, no mancaran les improvisacions, en aquest cas sobre temes mallorquins i catalans.

El tercer concert està dedicat a la música vocal de J. S. Bach. El dissabte 12 d´agost, el cor Barcelona Ars Nova, acompanyats pel mestre Miquel Gonzàlez, co-director del FIOM, sota la direcció de Mireia Barrera, interpretaran dues cantates del mestre alemany. La famosa cantata 147, amb el cèlebre Jesus bleibet meine Freude (Jesús, sigueu la meva joia) ressonarà joiós en les voltes de la Basílica de Montserrat, quan precisament es recorda enguany el cinquè centenari de la reforma luterana. Es podrà escoltar la vigorosa versió de la cantata 129, amb la seva famosa simfonia inicial, on l´orgue pren el rol de solista per donar pas al famós cant coral Wir danken, dir Gott, wir danken dir (Us donem gràcies, oh Déu). Un programa brillant i suggerent pel centre del cor de l´estiu i amb una clau ecumènica important.

El darrer dels concerts del FIOM 2017 serà el dissabte 9 de setembre i opta novament per la innovació. L´orgue dialogarà amb el piano solista. Els germans de Manchester Tom i Jonathan Scott presentaran un programa nou i suggerent on la combinació sonora dels dos instruments és una experiència fascinant. Ha estat complicat poder-los convidar a Montserrat, en tractar-se d´un duet amb una agenda de concerts molt complicada. Molts dels arranjaments que s´escoltaran són de Jonathan Scott, reconegut internacionalment com a compositor.

El VII Festival Internacional Orgue de Montserrat serà novament un homenatge a la memòria del P. Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l´audició en l´orgue Blancafort (2010) d´alguns dels millors intèrprets de l´orgue de l´àmbit internacional.