EL V Premi Josep Maria Planes, convocat per la Fundació Independència i Progrés i la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ja té guanyador. El jurat, format per destacades personalitats del món de la comunicació, ha acordat per unanimitat concedir el guardó al treball d´investigació format pel conjunt d´articles sobre els casos d´abusos sexuals esdevinguts al col·legi dels Maristes de Sants-Les Corts i de la Immaculada de Barcelona. El primer article es va publicar al diari El Periódico el 4 de febrer de 2016 i en són autors Guillem Sànchez, Jesús Garcia Albalat i Maria Jesús Ibáñez.

Els membres del jurat són Josep Gifreu, Teresa Carreras, Vicenç Villatoro, Neus Bonet, Jordi Finestres, Enric Badia i Joan Badia com a secretari, tots ells hi participen per mèrits propis i com a representants d´entitats. El premi es lliurarà el mes de setembre durant l´acte de cloenda de l´Any Josep Maria Planes (2016-2017), organitzat per reivindicar la vida i l´obra del precursor del periodisme d´investigació que fou assassinat el 24 d´agost del 1936 per un escamot de la FAI a la carretera de la Rabassada de Barcelona.

El jurat ha ressaltat que en aquesta edició s´han presentat treballs de notable qualitat i que el premiat és digne de ser considerat continuador de la tasca de Planes.

Els anteriors guanyadors

El treball Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2011, elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils; el documental "Avi, et trauré d´aquí!", dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis i emès pel "Sense ficció", el 19 de març de 2014; el periodista lleidatà Felip Solé pel seu documental "Perseguits i salvats- Camins de nit i boira" ; i l´equip liderat per la periodista Anna Teixidor pel documental "A la recerca del paradís" sobre el viatge de combatents de l´estat per afegir-se a la Jihad, emès el febrer de 2015 a l´espai "30 Minuts" .