Ja ho van avisar. La nova edició del Saltaterrats, l'itinerari poètic que ha visitat les cobertes i els jardins i patis interiors del Barri Antic de Manresa, canviaria en la seva tercera edició els edificis pels arbres. No seran uns arbres qualssevol sinó quatre d'emblemàtics del centre històric que es desvelaran durant el mateix recorregut a mesura que els quatre nous poetes participants recitin els seus poemes.

Ahir, el curador de la iniciativa, el poeta Xavier Giol, acompanyat de la regidora de Cultura, Anna Crespo, i del comissionat del Centre Històric, Adam Majó, presentava la cita a l'ombra d'un dels arbres característics de la ciutat: l'om de la Plana.

L'itinerari poètic, d'unes dues hores, es farà dissabte i començarà a les 6 de la tarda al parc de la Seu. El poeta i guia de parcs naturals Esteve Padullés «il·lustrarà els participants amb els seus comentaris botànics», explicava Giol, i també recitarà. L'acompanyaran en el recorregut els poetes Sònia Moya, Valentí Parcerisa i Sergi Perramon, que s'estrenarà recitant poemes propis. Giol obrirà i tancarà l'itinerari i farà de mestre de cerimònies. En aquesta ocasió, el Saltaterrats s'ha inclòs en el Festival Artístic del Barri Antic (FABA) i acabarà a l'Anònima, que s'obrirà per a la cloenda del certamen. Als participants de l'itinerari se'ls convidarà a una canya de cervesa i podran quedar-se a veure els concerts previstos. El de cloenda del FABA serà a càrrec de Joan Garriga & Galactic Mariatxis.

La quarta edició del Saltaterrats es farà coincidir per la Festa Major de Manresa (el dia 22 d'agost) i retornarà als seus orígens: un itinerari pels terrats del Barri Antic. La idea, explicava Giol, és mantenir aquesta proposta de promoció del centre històric, descobrint racons i noves perspectives del barri, vinculant-la amb una activitat cultural, com la poètica, un cop per estació.

El Saltaterrats està organitzat per l'Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de la llibreria Papasseit. La capacitat és limitada i funciona amb el sistema de taquilla inversa.