La clau de l'èxit en els estudis està en la planificació i l'estratègia. En això coincideixen tots els experts consultats. I això serveix tant per a alumnes de Batxillerat com per a universitaris i fins i tot opositors. Amb els exàmens a sobre pot ser que per a alguns ja sigui tard però sempre hi ha tècniques i trucs que ajuden a superar les proves.

El primer és triar bé on estudiar. La coach d'estudis Rosa Martín recomanen una habitació ben ventilada, amb llum natural i artificial i amb tot el necessari per estudiar sobre de la taula, ni més ni menys, per evitar distraccions. El mòbil fora de la vista. I millor a casa que a la biblioteca per regla general. També aconsellen aprendre exercicis de relaxació a través de la respiració diafragmàtica que són de gran ajuda tant en moments d'aclaparament pel temari acumulat com si durant l'examen la ment es queda en blanc. Tenir una rutina d'horaris i descansar i estirar-se cada dues hores, que és el temps màxim de concentració, també ajuda.

Arribat el moment de seure a estudiar el millor és planificar per assignatura la quantitat de matèria que toca cada dia i anar veient si es compleix o no al mateix temps que es realitzen autoavaluacions, indica el catedràtic de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat d'Alacant (UA) Juan Luis Castejón.

Igual que Martín opina que la tècnica que millor funciona és fer primer una lectura ràpida del tema per fer-se una idea general del contingut. En una segona lectura és quan s'han d'extreure les idees principals, subratllar i anotar al costat de cada paràgraf la seva essència, coincideixen tots dos experts. La coach pensa que les anotacions no han de superar les dues paraules. «En acabar el tema tornem a llegir aquestes paraules per centrar l'atenció i treure la palla», indica Martín. D'aquesta manera «tenim ja un esquema amb les nostres paraules i això és el que hem de memoritzar perquè així serà molt més fàcil desenvolupar després la matèria amb coherència i sense saltar-nos res important», afegeix. Per a Castejón és útil llegir dues definicions diferents del mateix concepte i crear una altra amb les teves paraules per assimilar-ho millor.

Martín veu fonamental «conèixer quin és el nostre millor canal d'aprenentatge perquè tots tenim un». Com saber-ho? «Pensa en com recordes les coses de la teva vida, si les veus, si recordes les paraules o del que estaves fent en aquell moment». Així, hi ha tres canals: visual, auditiu o kinestèsic. Als «visuals» els va molt bé fer mapes conceptuals o introduir dibuixos en els esquemes; als «auditius» llegir el tema en veu alta i fins i tot gravar-ho i escoltar-lo. A tots dos els poden ajudar els vídeos explicatius que circulen per internet. Als kinestèsics els hi funciona millor si associen el que aprenen a sensacions o moviments. Els diagrames comparatius o de barres serveixen per a tothom.

Un consell important per als que són molt sensibles als estímuls exteriors és estudiar amb música, això sí no molt alta i si és clàssica o chill out s'assimilen millor ls conceptes.

I finalment, però no menys important, el repàs. «Cal traçar un pla per no oblidar el que s'ha après al cap d'una setmana», assenyala la coach. L'ideal, diu, és deixar un dia a la setmana per repassar els temes. Durant la primera setmana es pot dedicar una hora per tema ja que no hi haurà molts acumulats; la segona caldria baixar a mitja hora per tema i la tercera a deu o quinze minuts. «Així ho tindrà fresc a l'hora de l'examen», conclou la pedagoga.