Diversos registres musicals vesteixen les cançons de Casassianes, el nou disc de la soprano alemanya Cristina Koch (resident a Manresa des de fa dues dècades) i la pianista i compositora cardonina Trini Mujal. El treball del duet pren l'obra poètica d'Enric Casasses (Barcelona, 1951) com a punt de partida per dur al terreny musical un seguit de composicions alhora juganeres i reflexives.

«La meva intenció inicial era musicar poetes contemporanis», explica Mujal, que va trobar una font d'inspiració en els llibres Bes nagana (Edicions de 1984, 2011), T'hi sé (Edicions de 1984, 2013) i Començament dels començaments i ocasió de les ocasions (Edicions 62, 2008). «En els concerts donem el text, perquè les poesies són obres d'art en elles mateixes», afegeix la pianista bagenca.

Cristina Koch i Trini Mujal formen el grup Arçduo des del 2002, una unió de veu i piano que ha actuat arreu del país i ara vol portar arreu la nova proposta de Casassianes. El nou àlbum és el tercer treball discogràfic que signen plegades i conté 23 cançons.

«En Casasses posa el dit a l'ull en uns textos que fan pensar, els seus són uns versos que s'han de llegir dos cops», apunta Mujal. En el disc, distingeix tres grups de cançons: «hi ha una primera part molt crítica, que parla de qüestions com la llibertat. Després, hi ha un tram de cançons més divertides, més cabareteres, que es cor-responen a Bes nagana, i en el tercer, que inclou peces procedents de T'hi sé, hi ha un poema, Fernando Pessoa & Billy the kid, que parla de com el poeta no fingeix el dolor sinó que se l'inventa i ressona en el lector».

El duet va presentar el disc dies enrere en un concert que va tenir lloc a l'Arxiu Joan Maragall de Barcelona. La diversitat estilística és un dels segells característics del disc, que inclou des de melodies modernes i de jazz fins a peces amb aires d'havanera.

«Són com petites miniatures», afirma Mujal, que posa l'exemple del lied per cercar un referent que aproximi el lector a l'essència de les creacions compostes per la cardonina. Un cop tret l'àlbum a la venda, el recorregut és ara en mans de les possibles actuacions que puguin sorgir. «Tenim ganes de presentar aquest treball al públic», afirma Mujal.