Quatre equipaments de la Catalunya Central formen part del mapa de 104 espais de creació i producció cultural d'arreu del país que es recullen en una iniciativa promoguda pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i la Xarxa d'espais de producció i creació de Catalunya (Xarxaprod). L'inventari ha donat com a resultat la pàgina web espaisdecreacio.cat, en la qual figuren Cal Gras-Residència d'artistes (Avi-nyó), el Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç (Calders), Can Serrat (el Bruc) i el Museu del Molí Paperer de Capellades.

El mapa, desenvolupat per Spora Sinergies i Artsmoved, vol connectar els centres i crear sinergies. Anna Monge, de XarxaProd, va explicar ahir que l'objectiu del mapatge és «compartir recursos, saber qui som i com cada espai es defineix per fer intercanvis entre residents i projectes en comú». El resultat ha estat la creació d'una web on les iniciatives que coincideixen amb els criteris establerts apareixen localitzades i identificades en un mapa interactiu on-line. Fins ara s'han localitzat 104 espais, dels quals es dóna informació del contingut que ofereixen, els àmbits artístics que treballen i les dades de contacte. XarxaProd i el CoNCA s'han mostrat convençuts que la xifra creixerà.

El punt de partida

Una trobada per unificar criteris va servir per establir què és un espai de creació. Els punts d'acord és que es tracta de llocs que s'organitzen amb voluntat de servei públic i amb l'objectiu de donar suport prioritàriament a la creació i producció de projectes transdisciplinaris de creació contemporània i que ofereixen recursos i serveis per al desenvolupament dels projectes que acullen i creen les condicions per fer possibles les propostes. Els llocs també formen part del mapa els espais que se centren en el procés de creació i producció, més que en el resultat, i aposten pel risc i l'experimentació.

Majoria absoluta de Barcelona

L'àmplia majoria dels espais detectats es troben a la demarcació de Barcelona (81,4%). Després vénen Girona amb el 15,1%, Lleida amb el 2,1% i Tarragona amb l'1,2%. La meitat dels espais de creació i producció detectats (48,8%) es troben a la ciutat de Barcelona. Les arts visuals i escèniques són la disciplina més present als espais (80,2%). El 69,4% són interdisciplinaris.

Clara Garí, presidenta de Xarxaprod, va comentar que «volem ser més perquè és el moment d'intercanviar i circular per la nostra xarxa». Garí va citar la voluntat d'internacionalització amb xarxes d'Europa, un programa d'acollida d'artistes amb risc d'exclusió procedents de països amb dificultats i un programa educatiu.

El president del CoNCA, Carles Duarte, va expressar que «parlem sovint de cultura sense acabar-nos-ho de creure». Duarte va lamentar, davant els debats intensos que viu Catalunya, «l'escassa i insuficient atenció que es dedica a la cultura. Venim d'una crisi que ha deixat en evidència la fragilitat del sistema cultural».