De vegades, els tresors no resten amagats metres sota terra ni en un bagul enfonsat el mar. Estan camuflats entre una multitud de llibres en alguna prestatgeria amb pols, esperant ser descoberts. Com les dues cròniques manuscrites redactades per les monges dominiques del Convent de Santa Clara de Manresa que relaten com van viure la Setmana Tràgica i la Guerra Civil.

Són uns documents inèdits que l´Associació Memòria i Història de Manresa ha transcrit i publicat en el seu web i que serveixen per projectar més llum i conèixer la història del convent i la de la ciutat.

Aquests textos, que van ser escrits per monges del convent, però es desconeix el nom exacte de les autores, es titulen Relació de la exclaustració ab motiu dels successos de la setmana tràgica del mes de juliol del any 1909 y peripècies que vàrem passar i la Crónica 1922-1958. Consueta del Monestir de Religioses Dominiques de Nostra Senyora dels Àngels y de Santa Clara de Manresa.

Mostren el dia a dia de la vida quotidiana com les visites al convent, els donatius, i les morts, així com els fets exteriors al convent que afectaven molt a la vida de la comunitat com van ser l´esclat de la Setmana Tràgica el juliol de 1909, la proclamació de la República l´abril de 1931 i la Guerra Civil que va començar el juliol de 1936.

«Els documents tenen un gran valor perquè expliquen fil per randa els moments que van commocionar la comunitat. Situacions d´angoixa, de patiment, de temor per la seva vida. No és un retrat del que només passava a dins del convent, sinó que també ensenyava la realitat de la ciutat i del país».