Demostrar que la música -en aquest cas, la de la Patum- és una eina socialitzadora i accessible per a tothom és un dels objectius dels impulsors del projecte Fem sonar la Patum, que unirà, dissabte al matí, prop de 250 intèrprets a la plaça de Sant Pere de la capital berguedana en un concert únic. No per les peces que sonaran, popularment conegudes, sinó pels seus protagonistes. Els alumnes de les orquestres escolars dels centres de primària del Berguedà i els usuaris del centre especial de treball Taller Coloma s'uniran a la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga per tocar, junts, les melodies de la Patum.

La iniciativa neix de la primera experiència de música comunitària proposada per Queralt Roca i Albert Gumí el curs passat. Així ho va explicar, ahir, en roda de premsa el director de l'escola de música, Xavier Llobet, acompanyat de la resta de docents implicats en el projecte. «La música és una disciplina on tothom hi pot accedir i nosaltres adaptem la música a les necessitats de diversos col·lectius per unir en un mateix projecte alumnes del Conservatori dels Pirineus, de l'escola de música, de les orquestres dels Superfilharmònics i dels treballadors del Taller Coloma. No fem música per separat, sinó tots a la vegada a partir del que cadascú pot fer», va destacar.

D'aquesta manera, amb el propòsit de democratitzar la música de la Patum i obrir el servei de l'escola de música a tots els nivells, alumnes i professors han treballat en una activitat que es presentarà en públic aquest dissabte a l'emblemàtic escenari de la festa berguedana. En el darrer mes i mig els alumnes del projecte Superfilharmònics de les escoles Sant Joan, Santa Eulàlia i la Valldan, de Berga; l'escola Sant Salvador, de Cercs; i l'escola de Gironella, han estudiat de memòria les partitures de les músiques de la Patum adaptades a les seves capacitats. Es tracta d'alumnes que no estudien música fora del seu centre de primària, però que tenen l'oportunitat de formar part d'una orquestra (de corda o de vent) dins de l'horari lectiu i sense haver-se de comprar cap instrument. Paral·lelament, una dotzena de treballadors del Taller Coloma s'han preparat per acompanyar, amb instruments de percussió, les melodies patumaires.

La prova de foc serà dissabte, quan tots els elements per separat s'uniran per primer cop. Serà llavors quan els alumnes de les escoles i els treballadors del centre especial s'afegiran a la banda de l'EMMB i crearan una gran formació de prop de 250 persones tocant a la vegada, dirigides per Jordi Sabata. Tots els grups, tal com va explicar Josep Comellas, cap d'estudis del centre musical, s'han preparat dues peces que formen part del repertori de la festa. Sonaran les melodies dels trucs i cavallets, les maces, l'àliga, els nans vells, els gegants i els nans nous. Després que cada orquestra escolar -sempre acompanyada per la banda i la percussió- hagi actuat, la interpretació conjunta dels plens posarà el punt final al concert.

El professor Edi González, en representació dels docents de les escoles implicats en el projecte, assegurava que els alumnes estan «molt il·lusionats» per participar en el projecte. De la mateixa manera, Marta Pagerols, mestra del Taller Coloma, confessava que els nois i noies estan «molt contents» de tocar la Patum, i encara més, a la plaça de Sant Pere. El director de la Banda, Jordi Sabata, va afegir que és tasca de l'escola de música «acostar al món de la cultura el màxim de persones possible».

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, va manifestar que és un exemple de «democratització de la música de la Patum», i va felicitar els impulsors per «exportar la música d'una festa tan important per a Berga a tots els àmbits de la societat». El concert és obert a tothom i, si fes mal temps, es traslladaria al Teatre Municipal.