La Fira Mediterrània, que aquest 2017 celebra 20 anys, ha contribuït a donar a la cultura popular una imatge «creativa, acollidora i àmplia», mentre que fa dues dècades era «retrògrada, conservadora, rància i casposa per al país que es volia fer», segons afirma Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associació i Acció Culturals.

Puig ha emfatitzat d'aquesta manera el paper d'un certamen que aquest mateix dilluns ha presentat el seu espectacle inaugural. La Fira Mediterrània sol apostar sempre per artistes de llarg recorregut. Aquest any però, la inauguració vol ser fidel als eixos que, segons els organitzadors, defineixen el certamen i, entre els quals, hi ha el futur. A l'acte també hi ha assistit David Ibáñez, director artísic del certamen; la regidora de Cultura, Anna Crespo; i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent.

Així, la inauguració de la 20a edició de la Mediterrània cedeix el pas a un planter de joves talents de la música d'arrel, entre els quals hi ha Maria Arnal & Marcel Bagès, les veus de Judit Neddermann i Joana Gomila, el duet de gralla i acordió Criatures, el multinstrumentalista i compositor Manu Sabaté, el guitarrista Pau Figueres, el grup de folk Riu, el cantautor valencià Xavier de Bétera, i la big band Rufaca Folk Jazz Orquestra.

Pel que fa a la clausura, l'espectacle vol fer una crida a la reflexió vers la Mediterrània amb la crema d'una falla monumental i la lectura d'un manifest amb una declaració d'intencions. La 20a Fira Mediterrània de Manresa tindrà lloc del 5 al 8 d'octubre.