El Festival Internacional Orgue de Montserrat iniciarà avui una nova edició en la qual farà un cert retorn als orígens, tal com va explicar el director artístic del certamen, el pare Jordi-Agustí Piqué. Una recerca en les arrels de la proposta que consisteix a atorgar a organistes solistes el protagonisme d´alguns dels concerts de la setena edició. El primer exemple és l´actuació prevista per a demà a la nit, que anirà a càrrec de la basca Loreto Aramendi.

«Ens oferirà un programa amb un accent molt fort en la música romàntica», va dir Piqué, que va afegir que «i en el repertori hi haurà un estudi per a orgue de Georg Ligeti que està poc sentit». Segons el responsable del festival, el concert d´Aramendi tindrà una «mirada contemporània» a la interpretació de l´instrument que senyoreja la basílica de Santa Maria.

Originària de la localitat guipuscoana d´Orio, Loreto Aramendi va estudiar al conservatori de Sant Sebastià i va obtenir els títols superiors de música en les especialitats de piano, clavicèmbal, orgue i música de cambra. Amb posterioritat, va eixamplar la seva formació a Baiona, Lió i París.

Loreto Aramendi és avui en dia l´organista titular de l´orgue Cavaillé-Coll (1863) de la basílica de Santa María del Coro, de la capital donostiarra. Un instrument amb què va enregistrar un doble compacte fa dos anys amb obres de Franck, Liszt, Brahms i Tournemire. A més de fer concerts com a solista, és docent del Conservatori Professional Francisco Escudero de Sant Sebastià.

Els assistents al concert de dissabte, que és d´entrada gratuïta com la resta del festival, podran escoltar el seu talent mitjançant la interpretació de peces d´Alain, Liszt, Saint-Saëns, Bach, Fauré i Tournemire.