El Festival Internacional de Cant Coral Catalunya Centre de Puig-reig canvia de dates. La trenta-vuitena edició d'aquest certamen que any rere any porta les millors formacions vocals a casa nostra no se celebrarà al setembre, com és habitual, sinó que l'organització ha traslladat la programació a la darrera setmana de juliol. El motiu? Aprofitar que les vint-i-quatre millors corals del món són a Catalunya per participar al Simposi Mundial de Música Coral, que Barcelona acull per primera vegada.

Maria Rosa Riera, la presidenta de la Polifònica de Puig-reig -la formació amfitriona del certamen- assegurava ahir a la presentació dels concerts d'enguany que «el festival de Puig-reig no podia quedar al marge d'aquest esdeveniment tan important dins del món del cant coral». Per a Riera, «era important aprofitar la presència dels millors cors del món a Catalunya per fer-los venir a Puig-reig». En aquest sentit, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Puig-reig, Jesús Subirats, va destacar que «és una oportunitat única poder disposar de corals de tanta qualitat i amb un cost econòmic elevat que ens seria impossible poder assumir si no fos per la celebració del simposi internacional a casa nostra».

La primera de les formacions a actuar a Puig-reig serà l'Asan City Choir de Corea del Sud, amb un concert que tindrà lloc el dimarts 25 de juliol. El segon cor convidat serà el reconegut Westminster Choir, dels Estats Units, que oferirà una actuació el dijous 27 de juliol. A aquestes dues propostes s'han afegit a la programació del festival dos concerts més: el primer, dilluns 24 de juliol, amb la cobla La Principal d'Amsterdam, que fa trenta anys que ofereix concerts de música tradicional catalana. L'altra actuació serà dimecres 26 amb La Melanzana Ensemble, un grup format per estudiants de música del Berguedà i el Bages que estan perfeccionant la seva tècnica a l'estranger.

Totes els concerts s'iniciaran a 2/4 de 10 de la nit i tindran lloc al pavelló d'esports de Puig-reig, tret de l'audició de sardanes, que serà a la plaça Nova. Les entrades es venen de manera anticipada a Iglesias Fotògrafs al preu de 10 euros, i a taquilla en costaran 13. A més a més, hi ha la possibilitat de comprar un abonament per a tres concerts per 25 euros.

Una incògnita

La presidenta de la Polifònica espera que les propostes tinguin l'interès dels espectadors i atraure entre 200 i 300 persones en cada concert, tot i que ha assegurat que serà una «incògnita» fins a darrera hora, ja que mai no s'ha celebrat el festival l'última setmana de juliol i únicament entre setmana, ja que enguany no hi haurà el concert de cloenda de diumenge, on actuaven tots els grups participants, tenint en compte que el simposi finalitza dissabte i els cors marxen cap als seus països d'origen. No obstant això, assegura que és una «oportunitat per escoltar bona música», i confia que «els espectadors fidels hi seran». De fet, va avançar que l'edició d'enguany del certamen serà «una prova» per decidir si en el futur el festival es trasllada al juliol. «Els darrers anys ens hem trobat que costa fer venir corals la primera quinzena de setembre, perquè moltes ja han acabat les vacances i es preparen per a la nova temporada», assegurava ahir.