Amb la idea de "pont de cultures", el creador Sergi Ots (Santa Coloma de Gramenet, 1985) dirigirà l'espectacle que obrirà els actes a Manresa com a Capital de la Cultura Catalana el 2018. Serà el 20 de gener, en els diferents espais del teatre Kursaal i amb un muntatge que tindrà una durada de mitja hora i que vol aglutinar diferents disciplines i diferents artistes, tants locals com del país. Ots, que resideix al Moianès, que ha treballat amb companyies com Els Comediants, La Fura dels Baus, Xirriquiteula i Deambulants i que des del 2009 dirigeix la seva pròpia companyia d'arts escèniques, Ponten Pie, és el responsable, també, de la direcció escènica de "Mar de foc", l'espectacle que, amb el l'artista bagenc Txema Rico, clourà la Fira Mediterrània el proper 8 d'octubre.

La presentació de Sergi Ots s'ha fet avui al teatre Kursaal, amb la presència de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent i de la regidora de Cultura, Anna Crespo. Ots va ser un dels noms proposats pel consell assessor de l'efemèride, format per una quinzena de persones vinculades a la cultura de la ciutat. De l'espectacle inaugural és previst que es facin dos passis, a les 7 i a les 9 del vespre i, segons el seu màxim responsable, la intenció és que "els joves i les arts visuals i plàstiques tinguin un paper important". El que han ressaltat, tant Ots com Crespo, és la "mirada externa" que pot aportar la direcció artística per, com ell mateix explica, "aglutinar sense manies els artistes" que acabaran participant en l'espectacle inaugural.

Sergi Ots és actor, seleccionador d'artistes, creador i guionista. Va estudiar als Estudis de teatre de Barcelona i va continuar formant-se a, entre d'altres, l'Académie Internationale des Arts du Spectacle (París) i a la Finale Emilia (Itàlia), on es va especialitzar en Commedia de'll Art amb el mestre Fabio Mangolini. Darrerament s'ha especialitzat en cerimònies inaugural i de cloenda, com l'espectacle inaugural de la Noche Blanca de Burgos el 2015; la cerimònia inaugural dels Mundials de Patinatge sobre gel a Barcelona, també el 2015 o l'espectacle inaugural El Buit, de la Mostra d'Igualada d'enguany .

La presentació de tota la programació d'activitats i propostes culturals que tindran lloc a Manresa durant l'any de la capitalitat cultural es farà el setembre. Manresa agafa el relleu de Reus.