Una màquina per transformar les lletres en cançons. Aquest és el decorat que havien de crear ahir dos artistes consagrats en el món de l'escenografia i de les arts plàstiques com els bagencs Txema Rico i Quim Moya i que serà present en el concert familiar dels Tallers Musicals d'Avinyó. Però no estaven sols en aquesta empresa. Una desena de persones van participar en aquest taller per ajudar-los a pintar, enllestir i polir aquesta màquina de fabricar cançons. El taller d'escenografia fa quatre anys que s'imparteix. «És una activitat que serveix perquè l'escenari agafi color», explicava Rico. Per a ell, explica, és també una oportunitat per treballar amb Quim Moya: «Moya m'ajuda a créixer com a artista i com a persona».

El Local Catalunya respirava pintura. El vermell, el blau, el groc i el verd eren els colors que predominaven en un espai que semblava una habitació d'adolescent. Les cadires i els pianos estaven enretirats per deixar espai al decorat, als estris i als materials que estaven escampats per terra. Però dins d'aquest caos aparent, tothom s'encarregava de pintar trossos del decorat creat amb materials reciclats. Rico i Moya dirigien i ensenyaven als més petits els traços que havien de fer els pinzells.

Els participants al taller pintaven en silenci, concentrats i amb la mirada fixa. Però, on era la música? Se'n va adonar un home de mitjana edat que ho va reclamar rient als organitzadors. «En uns tallers musicals no pot ser que pintem sense música», i ràpidament unes notes suaus, relaxants, van omplir la sala.

Rico premiava els més xics per la dedicació i l'atenció en la seva tasca amb un «olé, olé, olé» que arrencava el somriure dels joves pintors. «Els nens donaran vida a aquest decorat», comentava. Els pinzells no es van parar de moure en tota la tarda. I van pintar de màgia la màquina que transformarà les lletres en cançons.