Tres mesos després de dirigir l'espectacle de clausura de la Fira Mediterrània, que concebrà amb l'artista bagenc Txema Rico, el creador Sergi Ots (Santa Coloma de Gramenet, 1984) portarà la batuta del muntatge que servirà per inaugurar la capitalitat de Manresa com a seu de la cultura catalana al llarg del 2018. Ots, que va començar amb Comediants, va passar pel Cirque du Soleil i el 2009 va fundar Ponten Pie, la seva pròpia companyia d'arts escèniques, ha estat escollit després d'un procés de selecció amb quatre noms més triats pel consell assessor de l'efemèride cultural manresana.

Ahir, a Ots se li va posar cara (tot i que ja se'l va poder veure en la presentació de la Mediterrània), acompanyat de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent i la regidora de Cultura, Anna Crespo. L'espectacle, sense especificar ni petits i grans detalls perquè «tot just estem posant fil a l'agulla», tindrà una durada de mitja hora, se'n faran dues projeccions (a les 19 i a les 21 h), l'escenari seran els diferents espais del teatre Kursaal i serà l'acte inaugural, el 20 de gener, de Manresa Capital de la Cultura Catalana 2018. Per a Junyent, l'espectacle que donarà visibilitat a la capitalitat manresana és un «repte i una responsabilitat. Serà el primer pas perquè se'ns recordi, tant els manresans com la gent que ens visiti».

La idea del «pont de cultures», com a element metafòric d'unió entre nacionalitats, entre present i futur, es traslladarà, en l'àmbit escènic, a l'ensambladura de diferents disciplines artístiques. Com ahir explicaven tant Crespo com Ots, l'espectacle es nodrirà del «talent de casa», però també del país, i ho cosirà un director artístic que vol ser capaç d'injectar «una mirada externa i d'aglutinar sense manies aquests artistes», subratllava Ots. Un espectacle inèdit que vol inicidir en dos aspectes, segons Ots: d'una banda, «els joves, que hem de saber implicar en el projecte», i, de l'altra, reservar un paper important a les «arts visuals i plàstiques, que tenen molta potencialitat però, sovint, queden arraconades».

A la tornada de la festa major, explicava ahir Junyent, «quedaran 100 dies per a la inauguració de la capitalitat cultural manresana». I serà llavors, a principi de setembre, quan és previst que es presenti un programa que ha de farcir d'acitivitat la ciutat però del qual, de moment, només se sap que tindrà un acte inaugural, un de central i un de cloenda. El que ja s'ha enllestit és la imatge que ha d'identificar Manresa com a Capital de la Cultura Catalana 2018 (les arcades del Pont Vell i les nervadures de la Seu) en una creació dels dissenyadors Xavier Victori i Aida Garriga, de l'estudi santpedorenc Duplex Creativity. Manresa agafarà el relleu de Reus. La inversió inicial és de 75.000 euros.