El multi-instrumentista xilè Nello Chiuminatto ha donat el tret de sortida del 12è Festival Gong de Collbató, que se celebra en un escenari inusual i, a la vegada, fascinant com són les Coves de Salnitre de Montserrat. Chiuminatto, que des de fa anys viu a Elx, ha ofert en el marc del certamen un recital en el que ha tocat prop d'una vintena d'instruments d'arreu del món, bona part d'ells gairebé desconeguts per el gran públic. "L'instrument musical és un ens viu que representa cada cultura", ha dit en una entrevista concedida a l'ACN. L'exotisme de la proposta de Chiuminatto, sumat a la bellesa i la formidable acústica de les coves han fet que el concert fos encara més especial. A banda de les actuacions, com a novetat, l'edició d'enguany del Gong proposa una sèrie d'activitats de dia agrupades sota el nom d'Inspira que giren entorn la musicoteràpia.

En total s'organitzen quatre tallers amb destacats especialistes sobre cant, cants harmònics, cants de mantres i el so de la càbala. A més, els tallers es complementaran amb un dinar-taller on es cuinarà un arròs fet amb energia solar i un concert exclusiu a la tarda a l'Ermita de la Salut. Albert Blancafort, codirector del Gong, afirma que el certamen s'enriqueix amb l'oferta diürna, que passa per l'Inspira però també amb una arrossada cuita amb energia solar o una audició a l'ermita de la salut.

També hi ha espai per el debat i la reflexió. És el cas de la xerrada que ha ofert a peu de les coves l'economista i activista per a la justícia social Arcadi Oliveres, que ha parlat del drama dels refugiats i de les desigualtats del sistema capitalista. Amb el títol 'Tots som Síria0, l'acte ha servit per recaptar fons per a l'ONG CollbatoDONAlaMA, creada per joves del poble.

El plat fort de la nit era el de Nello Chiuminatto, qui des dels 5 anys va començar a cercar la màgia de les sonoritats a mesura que anava coneixent nous instruments, els quals l'han fet viatjar pels cinc continents. Afirma que no exagera que els instruments que presenta són "desconeguts" per a la majoria, ja que molts provenen d'Orient.

Una 'arpa de boca' del Vietnam, el Duduk, instrument procedent d'Armènia o el Charango, una mena de guitarra petita originària de les mines del Potosí i que en els seus inicis es feia amb la fusta de les caixes de pólvora i la closca dels armadillos han estat alguns dels instruments presents al recital. "Tots els instruments són el resum d'una cultura, no tenen només una vessant folklòrica", assegura afegint que, ja només per el material amb què estan fets ja és un indicador del país d'on provenen.

A banda de l'actuació de Chiuminatto, diumenge el grup Dervitx Al-Andalus oferirà un espectacle de música i dansa amb la 'Semà', pròpia del culte sufí. Es tracta d'una cerimònia molt antiga que fixa els seus orígens a Konya (Turquia) al segle XIII. El cèlebre intèrpret afganès Ustad Daud Khan Sadozai posarà música a aquests balls ancestrals on els ballarins, amb els seus característics barrets cònics i àmplies faldilles, giren i giren simulant el moviment de l'univers i la comunió de les criatures amb el Creador.

Amb aquesta 'dansa de l'infinit', els dervixos faran amb els seus moviments hipnòtics una ofrena a la sagrada muntanya de Montserrat. Prèviament al concert, Abdel Wadud Sabaté, fundador del Centre Sufí de Barcelona farà una explicació del que consisteix la Semà, la dansa sufí dels Dervitxs, que va molt més enllà del seu encisador impacte estètic.

Els orígens del Gong

El Festival Gong de Collbató va néixer fa 12 anys de la relació que es va establir entre el centenari taller d'orgues Blancafort del municipi amb altres 'lutiers' d'arreu de Catalunya i de l'Estat que buscaven un lloc adequat a nivell acústic per mostrar les seves creacions. Un indret que es va trobar a les Coves de Salnitre de Montserrat, un espai natural amb una gran acústica.