DIARIO DE GREG: CARRETERA Y MANTA

? Estats Units, 2017. Comèdia familiar. 92 min. Direcció: David Bowers. Guió: Jeff Kinney, David Bowers. Intèrprets: Jason Ian Drucker (Greg Heffley), Alicia Silverstone (Susan Heffley), Tom Everett Scott (Frank Heffley), Charlie Wright (Rodrick Heffley). Pantalles: Bages Centre (Manresa).

Les franquícies constitueixen un veritable subgènere en el Hollywood actual. N'hi ha d'alta volada, unes quantes, i de baixa, la majoria. Diario de Greg pertany, dissortadament, al segon apartat. Som davant de la quarta adaptació cinematogràfica d'un dels grans fenòmens de la literatura juvenil, la sèrie de novel·les escrita per Jeff Kinney. L'escriptor exerceix, precisament, les funcions de la producció executiva de la versió per a la pantalla gran del novè llibre de la seva popular nissaga. El protagonista, el preadolescent Greg Heffley, viatja amb la seva família per assistir a la festa d'aniversari de la seva àvia, però planeja una estratagema per acudir a una convenció de videojocs.

Diario de Greg: Carretera y manta es presenta com una road movie (pel·lícula de carretera) de tercera divisió. Aquest vertader subgènere ha omplert pàgines brillants del cinema americà, però el nou treball de David Bowers, l'autor de totes les recreacions fílmiques de l'univers literari de Kinney, n'està molt lluny i reprodueix per enèsima vegada els tics més desgastats i xarons de la comèdia familiar.

En aquesta epopeia domèstica i falsament desvergonyida que, fins i tot, pretén esbossar una visió crítica de les noves tecnologies, no hi ha cap indici d'un esperit realment gamberro i mordaç.

La cinta recupera l'oblidada Alicia Silverstone, però, malauradament, el retorn de la intèrpret que excel·lí precoçment als noranta, no ha estat amb un producte mínimament visible.

La comicitat del broc gros fulmina irremeiablement aquesta menudesa que acaba avorrint-nos d'una forma insofrible amb el seu mediocre desplegament dels gags més insulsos. Un subproducte que materialitza els pitjors clixés d'un cinema aparentment embogit.