El Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú començarà les obres d´ampliació per reformar la Gran Nau aquesta propera tardor, dos anys després que Foment anunciés la històrica inversió d´1,9 milions d´euros. La direcció lamenta el retard, causat per un espai que estava temporalment cedit a l´Ajuntament i que ha obligat a revisar el projecte, però augura que les obres suposaran «un abans i un després». La directora, Pilar Garcia, va assegurar a l´ACN que la incorporació de 1.100 metres quadrats permetran «rellançar» el museu i situar-lo «entre els millors centres de patrimoni industrial d´Europa». Garcia avança que la reforma farà possible introduir noves tecnologies i redefinir les exposicions per fer-les interactives. La previsió és que el 2020 es dupliquin els 33.000 visitants l´any que ara s´apropen al museu.

La Gran Nau és l´espai més gran i més antic del recinte ferroviari de Vilanova que quedava pendent d'incorporar al museu, i aquesta propera tardor és previst que comencin les obres que el secretari d´Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, va anunciar l´octubre del 2015. Es tracta d´una nau de 1.100 metres quadrats que es va construir l´any 1891 per guardar els trens provinents dels Estats Units. Fins fa pocs mesos era un enorme magatzem d´antiguitats ferroviàries sense catalogar, bona part de les quals s´han exposat al nou espai destinat a les mercaderies. Ara només hi queden algunes restes pendents de reubicar.

La direcció confia que les obres estaran enllestides el 2020, coincidint amb el 30è aniversari del centre. Garcia va detallar que el nou espai relatarà el progrés del ferrocarril, amb el Talgo 2 com a vehicle protagonista. «No només volem parlar de tecnologia, sinó de societat. Explicar què va significar el tren als segles XIX i XX, i què significa ara», apunta. Garcia assegura que les obres seran el detonant per revisar la resta de l´exposició i fer-la més atractiva a totes les edats, «per apropar la utilitat que té pel bé comú l´ús del ferrocarril». En la línia de millorar la imatge, és previst que es restauri la façana del museu.