El capítol expositiu de la Festa Major d'Igualada depara la inauguració d'una mostra que es fa ressò de la història del cinema de la capital de l'Anoia. 3, 2, 1? acció! Un pla seqüència del cinema a Igualada es posarà de llarg el dimarts vinent a les 18.30 h a la Biblioteca Central, on es podrà veure fins al dia 22 de setembre.

El projecte està produït per la Biblioteca Central i l'Arxiu Comarcal i proposa un viatge per la història del setè art a la ciutat. L'exposició crea un itinerari que es remunta fins a final del segle XIX amb les primeres projeccions de la llanterna màgica, un enginy que es va constituir en el precursor del cinema que van inventar els germans Lumière l'any 1895.

Segons la mostra, la premsa de l'època es va fer ressò del fet que a la plaça de la Creu es va instal·lar una barraca on s'oferia un programa de «vistes fixes» i «fotografies en moviment». Però per trobar les primeres sessions de cinema a l'Ateneu Igualadí cal avançar fins al 1904, quan es va projectar el film La Bella dorment i «altres quadres en moviment».

Una altra fita en la llarga història del cinema a Igualada va ser la inauguració del Cinema Mundial, que va ser la primera sala pròpiament dita de cinema de la ciutat. Abans, diverses entitats havien fet projeccions, però sense les condicions que garantia el nou saló, que va prestar servei a la ciutadania fins l'any 1972.

Un altre capítol destacat que es pot resseguir a l'exposició és el dels noms propis. Un d'ells és el de Josep Castelltort, també conegut com el Truco, que va sobresortir com a cineasta amateur i va guanyar premis en diversos festivals. Un grup d'aficionats al cinema es van reunir a la Unió Cinematogràfica Amateur Igualadina.

Avançant en el relat històric del cinema igualadí, també es fa menció de l'inici del Certament Nacional de Cinema Amateur, que es va esdevenir el 1979. Cinc anys després va passar a ser Certamen Internacional.

La Biblioteca Central projectarà films amateurs que conserva l'Arxiu Comarcal. Les dates i els horaris de les sessions es poden consultar a la pàgina web de la biblioteca.