Una vintena de músics pujaran a l´escenari de la plaça de Sant Joan de Solsona l´1 de setembre a les deu de la nit en el muntatge Metamorfosi de les músiques de la Festa Major. Serà la principal convocatòria dels actes previs de la celebració, que s´obre oficialment el dia 7. És una creació de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, sota la direcció d´Albert Fontelles, que tindrà la participació extraordinària de Valentí Miserachs, Eduard Gener, Joan Moliner i el grup LXX Solsonins. Entre els seus al·licients, precisament, hi ha l´estrena de d´obres dels dos primers. L´entrada serà lliure.

Aquesta estrena es reserva per a la segona part, en què es farà un repàs a peces d´alguns compositors locals i de fora que s´han inspirat en les melodies de la Festa Major. "Ofrena a Solsona" és el títol de la composició de l´organista, director de cor i compositor Valentí Miserachs (Sant Martí Sesgueioles, Anoia, 1943). És catedràtic de composició i direcció polifònica al Pontifici Institut de Música Sacra i té més d´un miler d´obres escrites, entre les quals hi ha l´oratori musical "Noces de Sang". Entre altres distincions, el 2000 va ser nomenat oficial de l´Orde de les Arts i les Lletres a França i el 2001 va rebre la Creu de Sant Jordi. Miserachs ha participat activament en diverses celebracions de la diòcesi de Solsona i és canonge d´honor del Capítol catedral.

El cantant i pianista solsoní Eduard Gener (1985), per la seva banda, estrenarà "La verdadera història d´en Xirimicotet". Amb un repertori que beu del soul, el rhythm and blues, el swing i la cançó d´autor, Gener ha presentat enguany el seu segon disc, Diumenge, publicat tres anys després del seu debut en solitari amb Les avingudes. En el decurs de la segona part, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona també interpretarà obres de Mn. Antoni Muntada i Josep Sancho Marraco, i hi haurà una fusió de cobla i LXX Solsonins.

Evolució de les melodies festives

Però abans d´això, la primera part del concert es dedicarà a plasmar l´evolució de les melodies de la Festa Major solsonina, des dels orígens fins a l´actualitat, amb la consolidació del repertori de la mà del mestre Joan Roure, passant per peces de l´època republicana i les festes de la Coronació de la Mare de Déu del Claustre (1956). Així, per exemple, el flabiolaire tradicional Joan Moliner oferirà una improvisació basada en les melodies conservades al Quadern de Llibertat d´Orgue de la catedral de Solsona del 1860.

El concert s´acompanyarà de la projecció de fotografies i vídeos inèdits des de principi del segle XX, entre els quals hi ha material de festivitats dels anys 40, cedits per l´Arxiu Comarcal del Solsonès, la Vint-i-quatrena i particulars. La presentació anirà a càrrec de la solsonina Núria Bonet. Col·laboren també en aquest muntatge de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona la regidoria de Cultura, el Taller d´Escultura Casserras i l´Agrupació de Geganters.