El compte enrere per donar la benvinguda a la vintena edició de la fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà entre el 5 i 8 d'octubre, ja ha començat. Queda aproximadament un mes i es van polint i fent oficial els darrers detalls. L'última novetat és la incorporació d'una vintena de propostes a la programació artística de la fira que serveix per gairebé completar els espectacles que es faran.

Un dels plats estrella d'aquest avançament de la programació serà l'actuació de Brunette Bros, una companyia danesa que farà set funcions i que oferirà el seu espectacle basat en un teatre humorístic d'objectes en un vell i atrotinat camió. El seu muntatge proposa un ambient de circ decadent però entranyable, a càrrec de fins a cinquanta personatges i una colla de joguines abandonades.

El teatre Kursaal acollirà l'espectacle De poetes, cançonetes. Aquest muntatge, que forma part de la programació del cicle Firaescoles adreçada a les escoles del Bages, presenta una maleta màgica plena de poesia i de cançons infantils fetes amb poemes de grans autors de la literatura catalana.

Per altra banda, en l'àmbit musical, una de les principals novetats és el concert que els polonesos Volosi oferiran a El Sielu, un xou de música clàssica que porta al límit el so dels instruments de corda dels seus integrants.

La manacorina Joana Gomila també serà present a la Mediterrània. La cantant engega una nova aventura, un treball sobre el cant de la sibil·la, i convida el públic a participar en la creació artística a través de xerrades i tallers. També s'incorporen al programa les actuacions de la Cobla Berga Jove; la dels balears Galivança, que actuaran en el marc de la Nit de Ball Folk a la Taverna Estrella Damm, al costat de Dijazzònic Quartet i Bal O'Gadjo, i els Menace d'éclarcie, una xaranga de la Bretanya francesa que posa els instruments tradicionals al servei del rock-and-roll.

Tradició i participació

La Mediterrània seguirà apostant per la cultura popular i tradicional com a element participatiu, i d'arrelament al territori. En aquest sentit, tres noves propostes se sumen a la programació ja presentada en el marc del Focus Occitània, que neix arran de la participació en el projecte Euroregional «Cultures Populars en Diàleg» i que portarà a Manresa una mostra del ric patrimoni immaterial d'aquesta àrea cultural i geogràfica, amb atenció especial al bestiari festiu, la polifonia, el ball i el joc tradicional.

Del 5 al 7 d'octubre a la Llotja Professional (situat al Museu de la Tècnica) hi estarà ubicada l'exposició «Cultura viva: Fargaires de Tradicions», una mostra de mites, contes i llegendes, carnestoltes, bestiari i esports tradicionals de les cultures occitana i catalana. També al Focus Occitània, visitaran la fira dues figures de bestiari festiu declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat: el Poulain de Pesenàs i la Tarasque de Tarascon.

Càpsules artístiques

En el vessant més participatiu, la fira programa la Companyia de Jocs l'Anònima, que s'instal·larà a la plaça Major per fer jugar petits i grans. Al mateix espai hi haurà un projecte elaborat per joves d'una formació d'Ampans que han donat vida a l'escultura d'un arbre mecànic, mitjançant el disseny i la creació de peces amb ferro i sensors de moviment.

Sis artistes configuren la programació dels showcases, les càpsules artístiques de 30 minuts que es presenten a la Llotja Professional. El 5 d'octubre Tati Cervià presentarà A Secreta veu, un viatge musicalment ric en sonoritats i estils. El mateix dia, Anna Ferrer oferirà al públic Tel·lúria, un projecte de cançons pròpies.

El divendres 6 d'octubre serà el torn dels Inxa Impro Quintet, formació que obre espais d'improvisació als gèneres de ball d'arrel tradicional. A la tarda, hi haurà l'acordionista Guillem Anguera. Per acabar, la Llotja acollirà el dissabte les actuacions de Les Anxovetes, grup d'havaneres de veus femenines, i la rumba en estat pur de Muchacho & Los Sobrinos, que, a part del showcase, també actuarà el 8 d'octubre a la Taverna Estrella Damm.

Dins de la Mediterrània, també hi haurà espai per presenciar les actuacions dels Grups de Teatre Amateur de la Catalunya Central, com per exemple Boeing, Boeing de l'Agrupació Teatral i Cultural de Castellbell, Mentiders a càrrec de Cul-i-Seu, Les amargues llàgrimes de Petra Von Kant del Grup de Teatre del Centre Parroquial de Monsitrol de Calders, Pels camins de la mentida del Grup Escènic Navàs i Tot assajant un clàssic de Qollunaka Grup de Teatre.